Pages

Thursday, June 2, 2011

Tempat-Tempat Menarik di Kuala Lumpur

Sekarang ni cuti sekolah dan ramai yang mengambil kesempatan untuk bercuti bersama-sama anak. Kalau yang tinggal or ingin melawat Kuala lumpur mesti tertanya-tanya, di manakah tempat-tempat menarik yang boleh dilawati.

Jom nak share beberapa tempat yang menarik boleh kita lawati (credit gambar: interestingplace1)

KLCC Aquaria:
  • Macam-macam jenis ikan ada. Akuarium ini seluas 60,000 kaki persegi
  • Tiket masuk (warga Malaysia):
    • Dewasa (RM35)
    • Kanak-kanak (RM25)
    • Warga Emas (RM25)
KL Tower @Menara Kuala Lumpur:
  • Menara Kuala Lumpur merupakan menara telekomunikasi yang ke-6 tertinggi di dunia dan tertinggi di Asia Tenggara
  • Tiket masuk (basic package)
    • Dewasa (RM45)
    • Kanak-kanak (RM35)

Petronas Twin Towers @Menara Berkembar Petronas:
  • 88 tingkat yang mana 44 tingkat setiap satu
  • Ketinggian adalah 58.4 meter dan tingkat 41 dan 42 menghubungkan antara satu sama lain
Muzium Negara:
  • Ianya terletak di Taman Tasik Perdana
  • Bayaran
    • Parking kereta: RM2.00, Motosikal: RM1.00
    • Masuk: Warganegara (RM2.00), kanak-kanak bawah 12 tahun (percuma), OKU (RM1.00)

Central Market @Pasar Seni:
  • Terdapat pelbagai jenis barangan seni di dalam bangunan ini

Petrosains:
  • Bertempat di tingkat 4 Suria KLCC
  • Muzium yang moden dan pengunjung boleh merasai sendiri @berinteraksi dengan barang-barang yang dipamerkan

Planetarium Negara:
  • Berada di puncak Tasik Perdana
  • Macam-macam ada kat sini antaranya ruangan teater dan benda-benda berkaitan dengan angkasa
  • Tiket masuk:
    • Galeri: Dewasa (RM1.00), kanak-kanak di bawah 12 tahun (percuma)
    • Teater Angkasa: Dewasa (RM3.00), kanak-kanak bawah 12 tahun (RM2.00)

National Science Centre @Pusat Sains Negara:
  • Berada di Jalan Bukit Kiara
  • Pelbagai jenis barang pameran dan juga akuarium
  • Ianya ditubuhkan bagi memberi kesedaran dan maklumat mengenai sains dan teknologi

KL Bird Park @Taman Burung:
  • Berada di Tasik Perdana dan terdapat pelbagai jenis burung
  • Tiket masuk (warganegara)
    • Dewasa (RM20)
    • Kanak-kanak 3 hingga 12 tahun (RM10)

Buterfly Park @Taman Rama-Rama:
  • Berada di Tasik Perdana dan pelbagai jenis rama-rama, dianggarkan sejumlah 6,000 rama-rama @120 species

National Zoo @Zoo Negara:
  • Seluas 110 ekar yang menempatkan pelbagai jenis haiwan melebihi 5,000 ekor
  • Kadar masuk biasa (warganegara):
    • Dewasa (RM20)
    • Kanak-kanak (RM6)
    • Warga Emas (RM6)
Itulah sedikit sebanyak yang saya ingin berkongsi tempat-tempat menarik di Kuala Lumpur. Apa kata kalau ada tempat-tempat lain yang menarik, jangan segan-segan share ya.

By the way, jom tengok 10 hotel menarik di Kuala Lumpur.


30 comments:

eelobor said...

huhuhuh...semuanya dah pegi bro. balik kampung jer lah petang nie. nak meramaikan khariah di masjid TG esok.... huhuhuhu

siti murni said...

info yg bagus! Bukan semua tempat pernah pergi walaupun pergi KL selalu..heee..

ainhany said...

Menarik....tetapi kalo sorang dua...boleh tahan laaa tapi jika dah ramai...kenalah pikiqkan budget..
kat Kl nie tang mana2 pun kena bayar kan...ade jumpa free dan semurah plnetarium/muzium tak???

amirah said...

kena tggu anak beso sket..kalo tak baik dating berdua je..hehe

lagenda said...

almost tmpt2 tu mak dah bwk pi anak2 ke sana..

Zura said...

mmg byk tempat menarik kat KL nie..

Azman Roslan said...

info yang menarik..

n@m@n said...

wah..seo ni..hehe

relevan said...

Lama tak g KL ni... Kuala Lipis selalu ..

SyUhAdA said...

yeay..
kbanyakan tmpat dah penah g..

afiqazizan said...

walaupun dah bape tahun tinggal kat area kl sbelum ini..ade lagi tempat2 menarik diatas yang belum saya pergi lagi.

hanani said...

yer..semua tempat kat atas tu dah pergi.. :) good info :)

Jom baca ni :TV Al-hijrah kini di saluran Astro 114. Kitab Cinta dan Cinderella Man the best.

*∽ IZAN ∽* said...

menarik menarik nih... tak plan lagi nak gi manaa.. ada yg dah pernah pergi.. hmmm

Anonymous said...

semua dah pg...ni dok fikir mana nak bwk budak2 nie pg field trip...help me....principal aku tue cewet.

Sharinginfoz said...

anon: apa kata pi kilang roti High-5 kat shah alam, boleh tengok cara2 buat roti

isyahnomel said...

thnks utk informasi !! bkn sng kalau kene wat assingment psl tmpt2 yg menarik kat KL.

Anonymous said...

Aq pergi semua tempat kat KL best macam 2ada

Suhairi said...

Tk atas info...bawak ler anak2 pi tpt tu...ada manfaatnya.

Anonymous said...

terbaek gak......bole bw anak jln 2....

Xamree said...

Jika bercuti ke Kuching Sarawak, layari www.zamtransportation.blogspot.com untuk mengetahui tempat menarik dan pusat menjamu selera popular. Terima kasih

nurul said...

mahalnye nk naik kl tower....

Humaira said...

hmmmm...tempat2 kt KL mmg best2..tp ade tempat lain lg x????? =_=

Anonymous said...

Hargatiket dipaparkan masih betul atau suah naik ye?

Sharinginfoz said...

anon: tak sure pula, maybe kena check ngan tempat tu

Anonymous said...

cuba melawat BNM Museum & Art Gallery. Free. Menarik.Canggih

Anonymous said...

Nk cri tmpt yg menarik. Tp ade public trnsport dn tmpt2 menarik tu dekt2. Korng tau x nk cri kt mne? Google map dh pkai tetp x leh dpt. Tolng sye keyh! ^_^

Nazri Darus said...

Padat dengan maklumat ..senang kalau nak ke sana..tq

HotelMalaysia Murah said...

Nice Info ....Senarai Hotel Kuala Lumpur

mohd yusof mohd elah said...

best2 sedara dari luar negara dtg x tau nak bawak melawat mana.. nasib baik dpt kongsi tempat menarik tp nape x masukkan skali tugu negara

Yahaya Wahi said...

Memang best sgt2...boleh tgk burung...