Pages

Wednesday, January 20, 2010

Unit Trust or Amanah Saham, OK ke?????


Anda rasa is it a wise decision for me to buy amanah saham or unit trust, yang mana harganya berubah-ubah setiap hari???????

Saya berpendapat anda tak perlu rasa ianya sangat perlu melainkan anda selesa dengan benda alah ni........ Kat market memang banyk unit trust yang dijual contohnya yang dijual oleh BIMB, Public Mutual, CIMB dan banyak lagi.........

Sebelum anda membelinya, anda hendaklah faham mekanismenya dan benda2 yang berkaitan.. Contohnya, unit trust tu invest dalam apa, bond ke, fixed deposit ke, saham ke atau apa-apa instrumen lain.....

Satu lagi kena fikir berapa lama anda nak buat pelaburan tersebut, 1 tahun, 5 tahun or 3 bulan???? definitely 3 bulan tak sesuai untuk unit trust... Satu lagi, anda nak guna cash from savings ke, EPF ke or nak masuk tiap2 bulan.......

Apa-apa pun, fahamilah benda yang anda nak beli / invest, kerana kalau tak tahu macam mana le anda nak buat decision..... Apa-apa pun, jangan salahkan orang lain kalau return yang dapat tak memenuhi apa yang anda target......

9 comments:

Kyuubi_85 said...

mana nak cari info if nak buat investment eh? berminat juga ni nak invest tapi tak tahu apa-apa lg

sisdee said...

betul tu..kita kena paham betul2 apa yg kita nak labur bukan sekadar ikut2 jek..
kdg2 kita ni org buat kita buat..tp paham apa yg sebenarnya..:)

Si budak Aboi said...

bagus klu labur dgn bizness aje!

|| NaFiRaa || said...

ai beli amanah saham ASB jer..kikiki

cikTi said...

xreti saham2 nih,.

JAI said...

Actually elok untuk sesiapa yang bekerje yang ada epf buat potongan trus ke Unit Trust or ASB..cerita benar terutama unit trust..

Simpanan Unit Trust Seorang Driver lagi tinggi dari jumlah EPF dia..Ini selepas beliau melabur sehingga beliau pencen....anggaran Selepas pencen profit dan capital dicampur dapat RM200k..belum masuk EPF lagi..(Nie dia dapat selepas pencen)..so you guys better melabur untuk jaminan masa depan

tenteraangin said...

emmm men unit trust ni berbaloi.. sebab low risk... so x rugi pun... dari ko wat simpanan tetap, baek men unit trust... :)

merahjamboo said...

teringin jugak nak melabur,skarang guna asb je sbb tak tahu menahu pasal yang lain,hikhik..

tapi rasanya kalau nak melabur yang risky jangan labur duit saving(utk emergency dsb), kumpul duit asing yang memang untuk dilabur...sbb ada kebarangkalian akan lesap...nauzubillah, tapi kena berjaga2 kot..

Sharinginfoz said...

kyuubi: cuba google kat internet.. banyak info....

sisdee: kefahaman, is a must.....

aboi: business kenalah tahu selok belok kan..

nafira: ramai yang buat macam tu....

cikti: hmmm, baik tak payah kan....

JAI: tapi kena faham sebab ada kes simpan 5 tahun pas tu nilai merosot sebab kejatuhan harga saham...

tenteraangin: tapi kalau unit trust invest dalam saham..... risiko tinggi..

merahjambu: betul, actually kalau nak melabur, duit tu yang kita nak nak tengok dalam masa let say 3 or 5 tahun at least