Pages

Saturday, January 2, 2010

Plastik Beg 20 Sen Satu???????

Kerajaan Selangor akan menjalankan "Kempen Hari Tanpa Beg Plastik" pada setiap hari sabtu selama 6 bulan bermula 9 Januari 2010......

Kalau tak silap sehingga kini 14 syarikat telah bersetuju untuk kempen ini antaranya ialah 7-eleven, Carrefour, Giant, The Store, IKEA, Watsons dan AEON Jusco......

Kempen ini dijalankan bertujuan untuk memelihara alam sekitar untuk kesejahteraan rakyat.... So kalau let say le pada hari sabtu nanti, anda membeli-belah di Giant dan tak bawa your own plastic bag, anda akan dikenakan bayaran sebanyak 20 sen setiap beg, so bayangkan le kalau 10 beg, RM2.00.....

So apa yang boleh anda buat?????
  1. Jangan pi membeli-belah pada hari sabtu, kalau nak pergi pun cari supermarket yang tidak menyertai kempen ini

  2. Pergi tapi bawa your plastic bag atau paper bag atau apa-apa le untuk letak barang2 tu

  3. Pergi aja, so bayarlah 20 sen setiap beg

So duit daripada "hasil jualan" beg plastik tu akan digunakan oleh syarikat terbabit untuk tujuan "tanggungjawap sosial" ("corporate social responsibilities") contohnya derma kepada rumah anak-anak yatim.......

Bagi saya, memang tak setuju 100% kerana selama ini pun, beg plastik yang saya dapat dari supermarket digunakan untuk membuang sampah... So kalau tak ada beg from supermarket kenalah beli beg khas untuk membuang sampah..... Hmmmm, for me, I will not choose option 3, why should I pay....??????

24 comments:

Si budak Aboi said...

pilihan ditgn kite kan !

Suliana said...

kalau saya, saya pegi juga la kalau dah terdesak, tapi bawa bakul..ok ke??hehe..mcm gi pasar plak..

profnotetree said...

hurm.. baik mereka tukar je penggunan plstik bag kepada paper bag terus.. selesai masalah... takkan hari sabtu n ahad je nak jaga alam sekitar.. and then nyusahkan pengguna.. kena bawak plastik bag sendiri... masalah sama tetap terjadi gak.. bag yang di bwa pengguna tetp bag plstik... hurm.. tah l pelik2 undng2 skang.. neway.. nice info

Eyriqazz said...

Inisiatif yg bagus..saya suker...

Great Teacher Onizuka

Atiqah said...

hmm bgus jugak wat cmtu..
sy pun dlm usaha nk menyahut seruan let's go green...tp x terbuat lg..
pttnye dimulakan kempen polystyrene..yg tu lg bgus. g kedai mkn bwk tupperware sndr..kalo x kena 20sen mcm kat USM dh wat cmni..
sy nk try wat kat UKM ni, tp mcm segan la plak bwk tupperware ke hulu ke hilir..mne dgn buku2 lg..huhu
tp kalo nk tu seribu daya, x hendak seribu dalih.

fizranier said...

beli je beg yg dia jual tu..yg rm4.90 kot..dpt double points lg..haha

Anonymous said...

kat oversea dh lama start menda ni.tiap2 ari lak tu,kerajaan msia tamau bg org msia terkejut la kut sbb tu wat ari sabtu dulu.bagusla menda ni,utk masa dpn anak2 kita jugak.alam sekitar dh makin teruk.pompuan kan bwk handbag.apa susah,prepare la eco bag yg leh lipat tu ke,abes sgt pon plastik besar lipat2 buh dlm bag.

ezzati said...

kat penang dah start menda ni 3 mths b4..sy setuju durang buat cmni..sbb mmg byk leh save plastik2 ni...maybe rakyat Malaysia x dpt nk trima lgi...

Lama2 ok kot..memula mcm x best gak sy rs..tp, lme2 ok..kalo shopping Isnin, sy bwk bag sendiri..xpon..beli brg sikit yg leh pgg guna tgn je :)

JMR said...

kt ngra luar dh lama stop plastic bag..bwk beg sndr g shoppin..

This is .... said...

kat ikea, kalau nak beg plastik, memang kena bayar..

mummamiahaha said...

oooo..mknanya..bwk beg sndirilah??
kalu brg byk?
beg besar la??
wahwah!!
ok lah..mana2 jea..

mummamiahaha said...

bgoslahh kot..
mana2 jea..
asal untuk kebaikan..
follow jelah

|arieza| said...

kt most europe countries, ireland & some shops in UK, plastic mmg berbayar. if u want it, u pay for it.. heheh a campaign to save the earth katenye hehe good effor to start with in malaysia! :)

Sharinginfoz said...

aboi: memang betul...

suliana: that's the spirit...

prof: bagus juga cadangan tu...

eyriqazz: maybe.... entahlah..

atiqah: tapi plastik buang sampah tu macam mana???

fizranier: hmmmmm kalau boleh nak kurangkan kos..

anon: maybe Malaysia nak try slow2....

ezzati: baguslah kalau macam tu...

JMR: maybe masa depan dah tak ada plastik kot...

this is: hmmmm banyak syarikat yang buat kan..

mummamia: bagus ikut kan...

arieza: memang banyak countries dah buat rupanya...

amirah said...

dh kna byr 20 sen...
kat png diorg wat setiap hari isnin
xtau pon...dh beli brg so terpaksala beli plstik


http://nooneknowzz.blogspot.com/2009/12/supik-20-sen.html

pak long said...

salam.
kat penang tahun 2009 dah buat...

Chaos In Me said...

Agak2, kalau dah beli 10 barang, sanggup ke beli sampai 10 plastik? :)

P/S: TQ datang blog sy... :)

cHiN said...

dgn erti kata laen, bek la die bg beg plastik itam size XL pny kalao nak suh byr 20 sen. senang gak nanti bleh gak wat buang sampah lol. seminggu pny sampah pon bleh haha

Dak Wan said...

Save the earth, sudahnya developing countries yg mati. Tapi camner pon, bukan susah sangat nak bawa beg bundut ikea tu, kecik jewr klu dah lipat.

Sharinginfoz said...

amirah: nampaknya ramai yang suka.....

pak long: kejap lagi negeri mana pulak ya...

chaos: hmmm entahlah terpaksa beli jugak kan...

chin: yalah kalau plastik yang cinonet tak guna juga....

dak wan: selamatkan bumi

wawayumie said...

hahaha..bila baca isu nie teringat masa bulan posa ritu..
wawa kan stay penang,so dengan berhemah gi supermarket ari isnin nak beli barang buat kuih raye..masa nk bayar tu baru igt ari isnin kan penang mmg x ready plastik kalo beli barang.. so dengan bangganya,pegang tepung,butter segala bagai macam tu jelah..lawak owh..

Sharinginfoz said...

wawa: memang kelakarkan.. saya try to avoid shopping on saturday ni... hmm bagus juga kan...

diana zainal said...

In Hong Kong pun the Govt has a made it a regulation for big hypermarkets (i.e.: Park n Shop (macam Giant kita), Wellcome (macam Tops dulu), Watson, Mannings (Guardian as known in Msia) to charge 50cents for every plastic bag. First time tu terkejut sebab taktau and I was new in the country. Lepas tu okay aje, beli reusable beg yang boleh lipat-lipat masuk dalam handbag and pakai bila beli barang-barang yang tak berat sangat. For heavier stuff, pakai beg yang tahan (heavy duty) sikitla. All in all, people here have excepted the levy on plastic bags.

Sharinginfoz said...

diana: thanks for sharing, nampaknya banyak negara menuju ke arah alam persekitaran yang sihat.... lagipun baik untuk keuntungan mereka...