Pages

Friday, January 8, 2010

Sistem Baru Untuk Petrol.... RM2.10 Seliter tanpa Subsidi????

Bermula 1 Mei 2010, Kerajaan akan memperkenalkan sistem baru bagi penjualan petrol di pasaran.... Mengikut The Star edisi online, terdapat 2 struktur harga, satu untuk Malaysian dan satu lagi untuk bukan Malaysian......

Bagi Malaysian, harga adalah berdasarkan kapasiti engine tetapi tidak pulak diberitahu secara detail.... maybe bagi kereta yang berkapasiti 2.0 cc ke atas, harga petrol ialah RM2.10 seliter (harga pasaran sekarang dan masa akan datang mungkin akan berubah) dan bawah daripada itu ialah pada harga sekarang iaiti RM1.80 seliter.... Di samping itu, maybe kepada yang berpendapatan tinggi (belum di tetapkan lagi) akan membayar petrol tanpa subsidi.....

Walau bagaimanapun, tunggulah announcement pada 1 Mei 2010 nanti.....

Nampak trend sekarang yang Kerajaan akan mengurangkan subsidi dan diharap dapat menggunakan bajet yang ada untuk tujuan pembangunan.........

Walau bagaimanapun, untuk Malaysian yang mempunyai kereta yang bercc rendah (tak tahu berapa cc) dan berpendapatan bukan tinggi, masih menikmati subsidi sebanyak 30 sen seliter....

15 comments:

Eyriqazz said...

Yang kaya makin kaya,yang miskin bertambah miskin...inflasi meningkat tidak sejajar dengan kenaikan gaji..knapa perlu begini?

ezzati said...

ermm...x setuju langsung..betul ke ni?

Bo the Nerd said...

Barang2 & komoditi semua makin menaik. Inflasi pun sama. Gaji aje tak naik.
Mgkn kerajaan perlu kaji semula belanjawan mereka.

Amirul Faiz Abd. Razak said...

Fuhh.. takde subsidi.. makin miskinlah aku ini..

http://menderas.blogspot.com

Mazru Majid said...

pening ar aku dgn turun naik rege minyak ni...saje nak bg konfius

Kaseh NazLieza said...

hmmm...biler la isu minyk ni nk setle..

JAI said...

Mmmm..yang tetap rugi adalah pengguna..

Sharinginfoz said...

eyriqazz: tak apa yang berpendapatan rendah dan sederhana masih dapat menikmati 30 sen subsidi

ezzati: memang betul mula 1 may nanti..

bo the nerd: memang kajian mendalam perlu...

amirul: bukan semua...

mazru: memang confius kan...

kaseh: tak settle punya sebab nature macam tu....

jai: harap2 ada jalan penyelesaian terbaik..

♥♥♥ tEroMpaH_ mAwArrKu♥♥♥ said...

hmmm....

sye x setuju lor...ish3..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Wait n see jelah..
takkan nak nek beskal ke keje. terpaksa ikut jugak.

Untuk Ron95 dah ok dah skarang ni.kalau naik ..mmglah..
Harap2 jangan naik sampai sblum ni @ RM2.70 (rasanya)udah ! Melampau.

DaHLia said...

hmmm naik ke turun ke, aku tetap kena beli petrol...nak kayuh basikal, dah xbape nk pandai dah pun...

Naz said...

sigh... x suker x suker... tp kiter xde choice.. :((

Sharinginfoz said...

terompah: hmmm kalau naik ramai tak suka kan... kecuali naik gaji....

azrina: yalah tengok dah lihat.... tunggu,.....

dahlia: memang kena beli keperluan asas..

naz: apa pilihan anda???

Solehah said...

jangan guna untuk kepentingan masing2 sudah...

Sharinginfoz said...

solehah: apa-apa pun harap yang terbaik...