Pages

Sunday, January 17, 2010

Mengapa Susah nak Menguruskan Kewangan???

Apasal susah sangat untuk kita menguruskan kewangan... Tak kisahlah sama ada kita ni student ke, baru bekerja ke..... ada keluarga ke or apa-apa je lah.....
  1. Dah tak ada orang ajar mana saya tahu.... Yalah apa kata kat sekolah government terapkan benda alah ni di peringkat sekolah menengah maybe, untuk membolehkan raakyat bila dah besar nanti boleh menguruskan perbelanjaan dengan baik so tak le menjadi masalah kelak...

  2. Tamak.. Hmmmm ini satu lagi masalah.. Yalah sekarang ni macam2 jenis pelaburan ada, yalah skim bela cacing, lintah, skim pelaburan dalam forex trading, skim cepat kaya... dan macam2 lagi.....selidiki dahulu... memang tak dinafikan ada yang betul2 real tapi kebanyakkan tak betul... mana ada nak kaya dengan cara senang...... usaha tangga kejayaan.. namanya tangga bukannya ambil lift untuk kaya....

  3. Pengetahuan tak cukup..... Hmmm ni satu lagi.. Yalah nak buat satu-satu benda especially yang melibatkan penggunaan wang yang banyak, kita kena faham le.. takkan main ikut aja.... itu duit kita kenalah tahu macam mana mekanisma benda alah tu.........

Rasanya cukuplah.. kan banyak2 bosan pulak... So i give the chance to others to share your view.....

13 comments:

Si budak Aboi said...

bkn ssh tapi kite yg buat 2 ssh!

Mybabah said...

Salam Sharinginfo. Kami (Bank Negara Malaysia) ada mengeluarkan Buku Pengurusan Belanjawan Keluarga saban tahun dan mengagih-agihkan kepada orang ramai semasa program "outreach" ke seluruh negara. Saya lihat yang ramai ambil ialah orang Cina. Melayu tak minat urus kewangan sebab kata mereka apa nak diurus, duit cukup-cukup je. Ceteknya pengetahuan mereka tentang pengurusan kewangan.Hakikatnya, duit yang hanya cukup-cukuplah perlu diurus dengan hati-hati kerana tersilap langkah lari "budget". Lepas itu terpaksa menagih simpati "ah long"...

ezzati said...

mmg susahhh..lagi2 kalo byk utang mcm sy..hehe

HeiLmI said...

hi... juz blog walking... btw, nice page...!!!~~ click my nuff also, k...

kakchik said...

salam.
kakchik setuju kalau kerajaan kita tekankan pengurusan kewangan ni sejak zaman sekolah lagi.
mungkin para pelajar boleh digalakkan menjadi usahawan dengan aktiviti berniaga dan diajar cara-cara mengurus wang agar mereka nampak peluang kerjaya bukan hanya makan gaji.
dan mereka bijak menguruskan wang sendiri.
tapi jangan dilupa, dalam mengejar kesenangan dan wang yang banyak, adakalanya kita terlibat dengan unsur-unsur yang menjadikan pendapatan kita itu tidak berkat. sebab itu bijak mengurus pun masih rasa tidak cukup wang.

sekadar pandangan orang yang sedang membaca "KE MANA WANG ANDA?" oleh Hjh Rohani.

kakchik nang sebab sukakan entri ini.
http://innit.nuffnang.com/view.php?id=170152

miss lolly a.k.a luvfareda said...

boros bila bercopink.

ADUYAI.

mamai said...

bila nafsu menguasai maka semua nak di beli

F I T said...

btul cakap mybabah tu..cina pandai ambik peluang..melayu kurang..apa-apa pun nak uruskan kewangan kena tahan nafsu dan byk ilmu..sapa sokong?tapi bila tgk buku akaun makin bertambah wang, perghh memang semangat nk simpan sampai ke puncak everest haha

[z@ck] said...

nafsu shopping tinggi..
sebab tu susah nak manage kewangan..
T_T

Sharinginfoz said...

aboi: he he he ada kebenaran....

mybabah: bagus inisitif from bnm untuk rakyat....

ezzati: cuba kurangkan utang....

heilmi: thanks nanti datang lagi....

kak chik: memang betul kena terapkan pada umur yang muda....

lolly: memang susah kan elakkan boros...

mamai: kadang2 nampak semua ok aja....

FIT: apa-apa pun ambil yang mana baik....

zack: betul tu...

Kyuubi_85 said...

mereka tak nak hidup susah, sebab itula asal ada duit je nak dihabiskan terus untuk dibelanjakan... tak fikir nak buat simpanan..

Sharinginfoz said...

kyuubi: hmmmmm apa-apa pun cubalah simpan sikit2...

Anonymous said...

be happy and love. kiss