Pages

Saturday, January 16, 2010

Perlukah Membeli Suratkhabar?????

Hmmmm, soalan ni mesti membuatkan syarikat yang menjual newspapers tak suka... Yalah, kan tak pasal2 orang tak beli suratkhabar pulak....... Siapa yang susah????? Mereka dan keluarga mereka....

Anyway berbalik pada topik ni...... persoalan timbul sama ada benar2 kah kita perlu membeli suratkhabar???? Yalah kadang2 kita hanya baca berita mengenai isu semasa, kes ragut, hiburan, ekonomi, sukan dan macam2 lagi... Hmmm iklan kat newspapers pun sangat banyak itu yang membuatkan tebal.... Yalah kalau tak ada iklan macam mana company tu nak survive kan......

Akhbar tabloid macam kosmo dan harian metro sering mengutarakan isu-isu hangat.... sebagai tarikan untuk orang membeli dan seterusnya membaca..... Adakah kita hanya membeli sebab isu-isu hangat pas tu berita lain kita tak baca.......

Anyway sebagai alternatif, kita tak perlu beli newspapers, habis tu macam mana nak tahu mengenai isu semasa, i.e. kenaikan harga gula disebabkan Kerajaan mengurangkan subsidi, charge RM50 untuk kad kredit, Kerajaan launch Klinik 1Malaysia, hari tanpa beg plastik dan macam2 lagi.....

Hmmmmm kalau yang sering online tu, luangkan sedikit masa untuk mengetahui berita dengan membaca berita melalui laman web, banyak antaranya, thestar, berita harian, kosmo, metro, utusan dan macam2 lagi.... i.e. bloomberg, cnbc, bbc........

Di samping itu juga, kalau isu tu hangat, orang akan memperkatakannya tak kisahlah di dalam radio ke, tv ke kedai kopi ke dan of course..... blogs........

14 comments:

Si budak Aboi said...

skrg rajen bace paper kosmo!

Kaseh NazLieza said...

perlu...hubby sy xleh hdup klu xbca news sehari...

|| NaFiRaa || said...

ai baca paper kat opis jek.. kalo ade berita hangat pada hari ahad baru beli sendiri.. contoh ade barita pasal belanjawan negara..:)

Cik Emi said...

perlu beli sebab nanti boleh baca sambil golek-golek.. tgk pc / screen bosan.. :P

cintaqaseh said...

perlu beli...bce yang online..kurang kepuasan..

ezzati said...

Slalu kalo budak2 muda mmg x beli sokkabar..lagi2 yang ada intenet, suka baca online je termasukla saya..

Tapi kalo golongan berumur maybe suka baca sokkabar..faktor; taktau leh baca online or memang dah jadi satu rutin..pagi je cari sokkabar..pagi je mesti bce sokkabar...hehe

Mybabah said...

Salam sharinginfoz. Saya suka membaca akhbar online. Isteri pula suka membaca akhbar kertas. Oleh itu, terpaksa beli jugalah. Lagi pula kalau tak beli,syarikat akhbar akan tutup dan saudara-saudara kita yang berkerja di sana akan hilang pekerjaan. Ramai syarikat surat khabar pekerjanya terdiri daripada orang Islam. Kesian. Kalau kita selalu menyumbang kepada McD, rasanya elok juga kita sumbangkan duit kepada syarikat yang ramai pekerja Melayu Islam. Membeli merupakan salah satu cara menyumbang. Namun, ada akhbar yang suka menyebarkan berita fitnah, itu yang kadang kala hati kita hangat.

cikTi said...

brita mungkin sama,.

tapi kepuasan membaca x sama antara baca on9 dan akhbar tu sndiri,

tp cikti bace on9 je pon,.
save budget

lilcute_girl said...

suratkbr penting! =)

JMR said...

perlu beli gak..paper lama leh wak alas makanan..hahaha

Sharinginfoz said...

aboi: relax2 baca kosmo kan....

kaseh: bagus untuk tambah pengetahuan kan...

nafira: bagus tu.. bijak2...

cik emi: he he he ada jugak org baca sambil bergolek2....

cintaqaseh: tak puas ya.. hmmm betul gak....

ezzati: berbeza2 kan based on umur....

mybabah: sebagai consumer kena pandai kan....

cikti: yang penting value for money....

lilcute: memang penting kena tahu apa yang berlaku...

jmr: he he he ada juga gunanya kan..

Naz said...

hehe.. i hanya beli newspapers on saturday.. when there is plenty of jobs adverts. Other than that malas nak beli.. online ada ma.. it helps not to kill the trees also kan? haha..

~aSHa~ said...

baca online lama2 sakit mata...

kalo beli paper...ada kepuasan skit..

kadang2 ada info2 berguna yang bukan berita semasa..takde dlm online berita....

Sharinginfoz said...

naz: bagus tu kesian kat pokok kan....

asha: hmmm, tak puas kan....