Pages

Wednesday, January 27, 2010

Berapa Banyak Duit Dalam Poket????

Pernah tak anda terfikir.. Berapa banyak kah duit sepatutnya berada di dalam purse or wallet anda???? Saja saya tanya soalan ni.....

Ada yang merasakan cukuplah RM50 or RM20 di dalam poket........ Satu lagi berapa kerap anda pi ATM untuk isi semula duit di dalam poket anda?????? Saya berpendapat, apa kata kalau anda pi ATM maybe setiap satu minggu pas tu make sure duit tu cukup bagi anda berbelanja selama satu minggu... Contohnya, ambil RM100 then cuba jangan sekali-kali tambah lagi di dalam masa satu minggu......

Cuba dahulu.... kalau tak anda sering aja cari alasan yang mengatakan duit tak cukup so pi le kat ATM.... Anyway kalau perbelanjaan anda RM300 seminggu so ambil le RM300... Apa yang penting ambil amaun yang sama setiap minggu.......

16 comments:

Mimy Hamid said...

i praktik duit poket stp minggu akan cucuk 100 kat atm..so far okeh

JMR said...

ok, i ll do this tips..thanx!:-)

farra8979 said...

i will try...

sisdee said...

dulu masa keje i buat camni..hanya kuarkan 50 jek dlm smggu..hehehheh..tuk makan le..means no shopping le..

now nie set 50rm tk 2 mggu..nk kuar beli apa2 baru kuarkan dari atm amount yg agak2 perlu tuk perbelanjaan..

|| NaFiRaa || said...

ai ngan husband pon cucuk skali jek seminggu.. duit tu cukup2 kami sekeluarga belanja seminggu.. kalo betol2 perlu baru cucuk balik..:)

JAI said...

mmm..menarik tak pernah cuba lagi

mamai said...

aku kaalu tak ada kepentingan cuma simpan RM50 ajer dalam wallet

DeeDee said...

betul2.. setuju setuju...

cikTi said...

em,.

tp kan,xreti nk bajet la tiap2 mggu blnja brape ringgit.,.

kisahsensasi said...

Hmm.... orang bujang cam aku nie... rm100 pun dah okk....

Kaseh NazLieza said...

rm50-rm100 kne slu ader dlm wallet...hehehehe

Sharinginfoz said...

mimy: bagus tu..... boleh aturkan perbelanjaan kan...

JMR: cuba praktikkan..

farra: at least kita try kan...

sisdee: buatlah macam dulu2.... maybe RM100 ke RM150 seminggu...

nafira: sama2 kita buat macam tu

jai: tak cuba tak tahu kan...

mamai: simpan jangan tak simpan dalam wallet

deedee: buat jangan tak buat

cikti: dari perbelanjaan minggu2 lepas boleh le agak2.. lama2 expert le

kisahsensasi: yang penting cuba kuar consistent tiap2 minggu

kaseh: jangan terspend sudah le...

azeaidil said...

nak cuba lah...

Suliana said...

tak byk pun dalam purse..50 tu pun kira okey.takut duit hilang/ nasib tak baik kena curi ke..tapi, kalau kat atm pun leh hilang gak duit..ikut rezekila..thanx for the info..

Sharinginfoz said...

azeaidil: cuba jangan tak try

suliana: he he he, bagus tu lagi banyak ada lagi banyak belanja kan...

suri said...

hum..benar jugak tu..tapi kena jugak pastikan duit yang akan dibelanjakan itu akan disalurkan pada keperluan yang penting sahaja.

jagan nampak barang yang lain terus beli tanpa ikut kepenting sudahlah..hik3..