Pages

Sunday, January 3, 2010

Azam 2010???? Boleh Ke Buat....


Selamat menyambut tahun baru 2010.... Kejap aja 2009 meninggalkan kita kan.....??? Anyway setiap kali masuk tahun baru, macam2 orang cerita pasal azam tahun baru... Nak kuruskan badan le, nak berjaya dalam kehidupan ke, nak jadi best student le.. dan macam2 jadi....

Apa-apa pun tak kisahlah apa azam tahun baru anda tetapi saya just nak share sebelum kita buat apa-apa azam kita hendaklah tahu mengenai kriteria2 berikut:
  1. Specific (Khusus)

    Ini bermakna benda yang kita nak capai ni mestilah khas, i.e. simpan duit, so tak bolehlah kita cakap bahawa azam kita nak menguruskan kewangan kerana ertinya ianya sangat luas.... So nanti senanglah sikit kita nak capai sebab kita tahu....

    Kalau nak senang faham, kita cakap kat taxi driver kita nak pi Kuala Lumpur.... tak bolehlah sebab KL tu luas, nak pi mana?????

  2. Measurable (Boleh Diukur)

    Ni sangat penting bagi memastikan sama ada apa yang kita nak capai ni berjaya atau tidak... Contohnya nak simpan duit sebanyak RM1,200... Yalah mesti kena macam tu kalau tak orang tanya berapa nak simpan... RM1 ke.....???

  3. Attainable (Boleh Dicapai)

    Dalam kes ni...... Adakah RM1,200 tu kita boleh capai ke tak??? Sebagai contoh gaji bersih kita RM1,000 sebulan so RM100 maybe taklah teruk sangat... tapi kalau kita target RM800 sebulan nak simpan... habis tu nak makan apa????

  4. Realistic (Relistik)

    Yang ni berdasarkan kenyataan atau di alam yang nyata... Actually bagi saya, ni lebih kurang dengan nombor 3 tapi untuk kefahaman, apa kata kalau kita ambil contoh orang yang tak ada pendapatan langsung tapi azamnya nak simpan duit sebanyak RM1,200 setahun maybe tak realistik......

  5. Time (Masa)

    Yang ni pun sangat penting, yalah dalam kes di atas nak simpan duit sebanyak RM1,200.. Nanti orang tanya RM1,200 tu sehari ke, seminggu ke, sebulan ke, setahun ke??? Apa-apa pun masa sangat penting...
So secara kesimpulannya, azam atau benda yang kita nak capai mesti mempunyai kriteria2 seperti di atas.... i.e. Azam saya tahun 2010 ialah ingin menyimpan duit sebanyak RM1,200 setahun.......

So anda boleh gunakan benda alah kat atas tu untuk azam anda.. Tak kisahlah hari ni 1 Januari 2010, boleh lagi buat azam taak semestinya sebelum 31 Disember tiap2 tahun.... So selamat berazam dan semoga azam anda dapat dicapai...

18 comments:

Zuewairy said...

happy new year;)

Eyriqazz said...

SMART concept..bagus utk diamalkan ni..

NiNa' said...

happy 2010 =D..
bagus2 plan taun ni

Si budak Aboi said...

semoge trcapai azam kamu!

miera said...

salam menziarah..
panduan yg simple tp bermakna!
thanx 4 sharing

Sya Syazana said...

slamat ta0n baru :)

Edriena Hazelina said...

oh.. smart.. bijak2.. bagus jugak info nie.. thanx for sharing.. btw.. i'll link n folo u.

Dayung Serian said...

Selamat tahun baru 2010!
Good info & tq 4 sharing.

mira ellyna said...

wah bijak2 tq..

Ayie Suck Story said...

click nuff

cikTi said...

blh la kot,.,
kne cuba dan cuba,

Sharinginfoz said...

zuewairy: selamat thn baru....

eyriqazz: memang smart kan...

nina: cepat kan 2010....

aboi: thanks...

miera: sama2.. sharing is power....

sya: selamat mencapai apa yang diinginkan..

edriena: thanks.. nanti datang lagi...

dayung: selamat thn baru....

mira: sikit2 aja, share apa yang tahu....

ayie: thanks.. nanti clik banyak2....

cikti: cubalah kalau tak mana kita tahu kan...

Mazru Majid said...

mekasih atas info anda

Dak Wan said...

Ni bukan setakat azam nie, ni macam buat tesis jewr? Hehehe

Umar Zakir Abdul Hamid said...

insyaAllah boleh

RedLife2Love said...

i memang using this konsep starting last year tau.. memang berjaya archieve.. untuk simpanan bila diperlukan.. hehe..

Suliana said...

1200 tu duit saya main kutu ngan mak mertua tahun ni..azam juga tu..hihi

Sharinginfoz said...

mazru: no prob.. sharing is power

dak wan: he he, sikit2 aja...

umar: try the best

redlife: baguslah...

suliana: bagus tu..... kayalah nanti...