Pages

Friday, January 22, 2010

Pemimpin or Dipimpin??????

I am sure that semua orang tahu apa itu pemimpin.. Tapi adakah kita tahu apakah ciri-ciri pemimpin........

Sebelum saya pi kat ciri-ciri apa kata kalau cakap yang pemimpin ialah seseorang yang boleh mempengaruhi orang lain...... Anyway nak tak nak memang kita semua adalah pemimpin at least pada diri sendiri........

Untuk jadi pemimpin kita kena ada benda alah ni....
  1. Seseorang itu kenalah cekap (competent).. Tak kisah le tahu menjalankan sesuatu pekerjaan ke, tahu mengenai teknikal ke.... apa-apa mesti cekap... Kalau tak cekap macam mana nak pimpin orang kan....

  2. Berpewatakan / Keperibadiaan (Character)... Ni penting juga contohnya seorang yang jujur / amanah, rajin, bersikap adil dan lain2 lagi..

So sama-samalah kita cuba jadi pemimpin yang baik dan disegani...... Hmmm, apa yang penting kerjasama... Yalah kalau tiada yang hendak dipimpin macam mana nak jadi pemimpin....at least diri kita kan...

11 comments:

dizzydude said...

ramai pemimpin yang dipimpin oleh hasat dengki,tamak dan gila kuasa..

cikTi said...

lagi satu,,pemimpin ken tahu agama.,.,

baru dia tahu mengimbangkan yg mna betul dan yg mn x betol,,.

dan jgk ade ilmu,
bgi org yg bodoh dungu jadi pemimpin,,maka binasalah organisasi itu,,melainkan org itu sndiri berubah

♥z@z@♥ said...

x RETI NK JADI PEMIMPIN..MESTI KELAM KIBUT..WUUUU

Kaseh NazLieza said...

nk jd seorg pemimpin perlu ader kekuatan rohani & jasmani...baru leh jd pemimpin yg baik..

farhana said...

kdg2 seseorg 2 nk jd pemimpin cz nak berkuasa..tapi amanah xnak dijalankan..
hemmm

Ninie Fairuz said...

bukan senang jadi pemimpin..harus pikul amanah sebagai seorang pemimpin dgn penuh rasa tanggungjawab..

kawie2020 said...

ada pemimpin yg baik dan ada yg tidak..:)

mamai said...

sama-sama berpimpin

Sharinginfoz said...

dizzy: macam2 jenis kan....

cikti: itu sangat le penting....

zaza: memang kalau tak biasa lain sikit kan...

kaseh: memang susah nak jadi betul2 baik...

farhana: amanah satu lagi benda yang kena jaga betul2...

ninie: tersangat le susah.....

kawie2020: memang betul..

mamai: cuba jadi yang terbaik...

cj'alhafiz said...

hoyeh!!!!!!! character pemimpin kena solid....baru dihormati.....disegani...
competency is one of the most important character!!!!! telusuri sejarah nabi, seorang pemimpin unggul dan kompetent.... Tun Dr. mahathir juga, pemimpin yang disegani.......moh kita jadi pemimpin kepada dr dndri, kluarga dan masyarakat.

Sharinginfoz said...

cj: memang kena betul2.. solid...