Pages

Tuesday, January 26, 2010

Nak Jimat Penggunaan Air????

Ni just nak share sikit2 mengenai macam mana kita boleh elakkan pembaziran... Yang ni focus on air aja........rule of thumb is kita buka paip air tu bila kita nak guna dan tutup lepas guna.... Tapi itu yang paling susah kita nak buat kan....

Hmmm, bila nak gosok gigi for example, air tu dibiarkan mengalir.... So kalau air dah mengalir, meter tu berjalan le.... Sama juga kalau kita nak basuh tangan... tengah2 nak basuh tangan tu sempat bercakap2 dan berbual2.... tangan kat luar sinki...... Satu lagi, bila kita flush air kat toilet tu pastikan benda alah tu tertutup rapat kalau tak terus mengalir...... So tekan atau flush betul2.....

Apa-apa pun, sama2 le kita ingat mengingati sesama kita kan.... Kan sharing is power.......

9 comments:

Mybabah said...

Salam SIP. Gunakan gelas untuk menggosok gigi. Dengan segelas air cukup untuk kita berkumur-kumur sebelum dan selepas memberus gigi. Kalau tidak, mungkin sebaldi!

sisdee said...

air pun mahal sket le kali nie..esp bila dorg tukar meter depan tu :(
tp mmg kena berjimat kan...paling bagus pakai baldi jek n tadah air..so pas dah penuh tu guna air dalam baldi jelah tuk mandi gosok gg etc..ehheheheh..

Framestone said...

jangan biarkan ianya mengalir je... xpasal2 tertunggak bil lelame huhu

out of topic--> tgh nk siapkan la nie... erm sudi jd respondent x..??? kalau berminat just jawab soalan survey kat link nie

http://www.broframestone.com/thesis-question/

p/s- cam mne mu leh jd pengomen pertama di blog bro ek.. kerap pulak tue...

BroFramestone Blog

JAI said...

MMm..saya hari-hari mesti buang air..hehehe..just joking..betul agree dengan SIP saling ingat mengingati

Si budak Aboi said...

selalu gune gayong klu nk gosok gigi!

Si budak Aboi said...

CIMB..di lastik

cikTi said...

stuju ngn babah,.
tp cikti x buat jgk,

nnti nk try,

Kaseh NazLieza said...

sye ader kolam di rumah...so mmg jimatlah...

Sharinginfoz said...

mybabah: bagus tu...

sisdee: memang tak ada benda free kan..

framestone: betul sangta.. entahlah.. kebetulan kot...

jai: sama le kita...

aboi: bagus idea.. lastik lagi ya..

cikti: mybabah banyak pengalaman...

kaseh: wow ada kolam boleh berendam lama2..