Pages

Thursday, January 21, 2010

Macam Mana Nak Dapatkan Kepercayaan???

Just nak share apa yang kita boleh lakukan untuk mendapat kepercayaan orang lain.......
  1. Selalu bercakap benar.... Yalah elakkan cakap bohong... Kalau kita telling the truth orang akan percaya kita tapi once kita cakap putar belit, susah le.....

  2. Tunaikan janji... Ini sangat penting..... seboleh-bolehnya elakkan untuk membuat janji, tapi once kita dah promise kat orang so kenalah ditunaikan...... Tak kisahlah kita berjanji dengan sesiapa pun, orang dewasa mahupun kanak-kanak....

  3. Bersikap adil..... Hmmm, ini pun sangat penting... kita kena treat people dengan sama rata.. i.e. kalau ada staff or orang bawah kita tu, jangan bersikap berat sebelah nanti orang tak suka..... kalau tak suka macam mana diaorang nak percaya pada kita kan....

  4. Tunjukkan kepandaian kita... Yalah kalau kita macam tak tahu aja nak buat something, macam mana orang nak beri kepercayaan pada kita... So skill ataupun kemahiran tu sangat penting....
I am sure banyak lagi... So jom kongsi.... Sharing is power.....

14 comments:

KaorU IchibaNa said...

btul btul btul!!!

nuff dapat LG!

ezzati said...

betul sume tu..n jangan jadi talam 2 muka...

Mybabah said...

Salam SI. Orang "marketing" kata dalam bisnes kita bukan jual barang tetapi jual diri kita (bukan jual diri yang tak senonoh tu). Apabila sudah ada kepercayaan pada kita apa sahaja barang boleh dijual. Wallahualam.

sisdee said...

yeah agreed!!! :)

tp ada gak yg dpt kepercayaan ngan benda yg bertentangn ngan apa u tulis tu..tu adalah tak sihat!!!

cikTi said...

suka la ntry nih,.

semua btol,.
stuju 100 percent,.

satu lagi.,.
sntiasa ada kejujuran,.,
jujur sgt pnting.,

|| NaFiRaa || said...

jika dah dapat kepercayaan.. jangan sesekali rosakkan kepercayaan itu.. :)

Kaseh NazLieza said...

pling penting kejujuran...biler kita dh jujur...mesti sng jer nk dpt kpercayaan...

Si budak Aboi said...

berkate benar wlu pahit...

FaTiN said...

bila dapat satu task tu, buat betol2,ikut deadline yg ditetapkan and jgn kecewakan bos.ececeh macam pnh bekerja pulak=p

Eyriqazz said...

betultu..sekali kita menipu sampai bila2 orang takkan percaya..

Ada Apa Dengan BeautifulNara

Mahira Morrison said...

tapi..kalau tunjuk kepandaian kalau tak kena orang, jadi issue pulak ek? nak tunjuk tak pandai kena buli? hehe

black_mel said...

btul2 setuju...tp kalau x tau...jgn buat2 pandai...dia jer pun ok..just my opinion...

Sharinginfoz said...

kaor: thanks.. datang lagi..

ezzati: hmm betul, makan kuih talam ok kan..

mybabah: u are so right...

sisdee: benda bertentangan tak baik kan..

cikti: jujur is another thing yang penting..

nafira: itu yang susah kan...

kaseh: betul sangat...

aboi: sentiasa cakap benar....

Sharinginfoz said...

fatin: memangbetul, kena buat betul2..

eyriqazz: elakkanmenipu org kan..

mahira: jangan menunjuk2...

black_mel: kalau tak tahu buat tak tahu le kan.... tak pasal2 kantoi.....