Pages

Saturday, January 30, 2010

Banyaknya RM5 Billion Setahun- PTPTN

Mengikut Berita Harian, itulah jumlah yang diperlukan oleh Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Negara (PTPTN) setiap tahun bagi membolehkan pelajar-pelajar melanjutkan penggajian di Institut Pengajian Tinggi (IPT)....

Yang penting bagi mereka yang mengambil pinjaman from PTPTN, mereka perlu membayar balik bila tiba masanya bagi memudahkan orang selepas kita melanjutkan pelajaran pula.... Janganlah lepas dapat kerja buat lupa aja......

Satu lagi, ibu-bapa yang mempunyai anak2 kecil bolehlah merancang from now bagi meringankan beban bila anak sudah menjelang dewasa kelak... Yalah kalau yang mampu, elakkan pinjam dengan PTPTN... Kalau kurang kemampuan, ambillah pinjaman tersebut...

6 comments:

Mybabah said...

Salam. RM5,000,000,000 banyak tu. Kebanyakan untuk orang Melayu yang tabiatnya sangat suka berhutang...

Solehah said...

btl3.kalau boleh buat persiapan awal untuk elakkan terpaksa berhutang..sbb berhutang ni biasa la.mesti kene bayar extrs. so kita rugi banyak.

hisham said...

salam...ramai student beli bende lain dgn duit ptptn ni...hehe

[z@ck] said...

aku tak amik PTPTN
=)

FaTiN said...

PTPTN ni berbunga-bunga

=p

Sharinginfoz said...

mybabah: memang jumlah yang banyak... kalau memang betul2 memerlukan rasanya tak salah pinjam, lagipun untuk pelajaran....

solehah: persiapan awal sangat penting....

hisham: kalau beli benda lain tu rasanya tak patut le...

zack: baguslah..

fatin: hmm itu yang tak tahan kan.. patutnya sangat minima (bukan bunga tapi charge perkhidmatan) or tak payah bunga2,