Pages

Monday, January 25, 2010

Big Sale, Berbaloi Ke?????

Hmmm, bila aja hujung tahun ke, nak raya ke, sring ada jualan murah kan.... Hmmm satu tempat lagi kalau anda perasan, kat Sogo, KL, boleh dikatakan tiap2 minggu pun ada "big sale".... Tak tahu sama ada betul ke tak... I mean berbaloi ke tak...

Kadang2 kita rasa tertipu pulak sebagai pelanggan... Kat iklan tertera diskaun 70% tapi harganya tak beza sangat.. Contohnya harga biasa ialah RM40.. Tapi bila sale, dia naikkan harga sebanyak RM100 then bila 70% diskaun, jadilah harga baru RM30...... Anyway RM30 lebih murah daripada RM40 kan....????? Hmm, tak semua tempat buat macam tu......

Satu lagi bila ada sale.... i.e. pakaian yang last season dikeluarkan kembali.... kalau hari biasa pakaian tu tak ada pulak.......

Ada juga kebaikan sale ni, i.e. dapat menjimatkan wang, yalah some people cakap value for money especially pakaian kanak2.. memang mahal sangat kalau waktu biasa.......

Sebagai pengguna kita perlulah peka... Jangan main beli aja.... Tengok adakah benda yang kita nak beli tu adalah satu keperluan atau semata-mata untuk memenuhi nafsu kita...... Yang penting berbelanjalah dengan berhemah....

7 comments:

sisdee said...

betul2...mmg betul..kena hati2 klu nk mbeli..kdg2 harga ditawarkan amat le tinggi..pastu dia drop kan yg harga asal..kita kena prihatin n tahu mnilai..

pernah beli baju anak masa sales 50%..kain dia sgt bagus......tp bila dia drop 70% bila cek jenis kain mmg beza..tp patent/brand sama..mmg kena hati2..

tp saya suka pegi time sales..kot2 ada rezeki heheheheh

TiTin said...

i rasa time sale sgt berbaloi kalo nk shopping besar..hehe...
ada satu masa tu, i g beli beg b4 sale.harganye is like rm189...pastu, bile time sale, beg tu diskaun sampai 20%..ohh...kt sini, rasa sgt menyesal g beli beg tuu..i beli sebulan awl je....
rugi2..

ezzati said...

sale ni kengkadang banyak yang tipu..konon2nye letak 70% tapi harga di up kan jugak..

tp, kalo yang branded2 slalunya memang betul sale..so, kalo sale sy lebih prefer pegi beli barang yang branded sebab memang berbaloi2..hehe..lgpn mmg tau kualitinya dan harga asal memang mahal kan :)

Miss CutiePie said...

kadang2 rasa berbaloi..kadang2 rasa tak..hehehe..umm..kadang2 diskaun mcm nak giler tapi kualiti x bagus..huhu..kadang2 ok gak..:)

|| NaFiRaa || said...

suka beli time sale jugak!!

[z@ck] said...

jeans VOIR all the time diskaun 50%
tapi aku rasa memang harga asal dia dah murah..
saja letak diskaun tu..so that nak bg pelanggan rasa berbaloi beli..padahal....

Sharinginfoz said...

sisdee: sebagai pengguna, kena hati2 jangan tertipu....

titin: kalau benda yang kita nak beli ada masa sale baguslah.....

ezzati: ada yang tertipu kan....

cutie: yang penting jangan tengok harga aja...

nafira: kekadang memang berbaloi kan..

zack: hmmm selalu ada sale, memang kelakar kan..