Pages

Thursday, January 14, 2010

Perlukah Beli Telefon Bimbit Mahal????

Rasanya perlukah anda membeli telefon bimbit yang mahal.... Yalah ramai yang suka beli handphone yang berharga lebih daripada RM1,000.......... Dan lepas tu pulak beberapa bulan selepas tu bila ada model baru keluar tukar telefon lagi.... Macam tu le seterusnya... Yalah dah mereka suka dengan trend.........

Hmmmmm, terpulanglah dengan gaya hidup masing-masing dan kemampuan..... Yalah tapi ada juga yang tak kisah... Tak makan pun tak apa janji telefon canggih... Tak ada duit pun tak apa janji telefon mengikut trend semasa..

Malulah nak pakai telefon yang murah, hmmmmm budak2 sekolah pun pakai telefon yang canggih takkan dah kerja gaji lebih RM2,000 nak pakai telefon yang hanya boleh terima / buat panggilan pas tu terima / hantar sms.......

Apa-apa pun..... Anda tahu perlu ke tak telefon mahal... What do u think??????

37 comments:

Ikmal said...

Tak perlu, but it's fun to have one :) itu kita tak boleh deny walaupun intention kita bukan untuk show-off in the first place

Mimy Hamid said...

yang penting blh call..klu canggih bil tak bayor..kredit tak de..tak guna gakkk

|| NaFiRaa || said...

selagi tepon lama memenuhi keperluan sy.. selagi tu lah pakai yang tuh... tepon saya mesti ade kamera dan boleh buat panggilan video..itu jek yg sy perlukan pada tepon sy..:)

Eyriqazz said...

depend pada keperluan dan kehendak..cam aku,ada dua handhone..tapi combine harga tak sampai RM500..berminat ngan blackberry,tapi masih berfikir,keperluan or kehendak tu?

Ada Apa Dengan Melromeo

cikTi said...

henfon pnting,.,
tp xperlula smpai tiap2 kali kluar model baru,trus nak beli,.
pstu,,kluar model baru lgi,.nk bli lagi,.

tu kan mmbazir.,

cuma ikot keperluan la,.
bkn kehendak nafsu semata2

relevan said...

Tak perlu..sebab ada yang guna hp mahal tapi masih ada yang tidak pandai mengunakan..

Muhammad Ariff said...

terletak kepada pengguna :)
ada yang memang nak puas. hehe
klau stakat nk call sms takpayah laa
klau nak tgk function segala tu, bli la. hehe

cik EPAL said...

asal boleh kol sms sudah :D

otteck45 said...

Selalunya bila org tgk kt org laki : Jam tangan, handphone
pompuan plak: handbag, handphone. Kadang2 benda2 ni represent dorang.. personaliti.. hehe.. gaya.. mutu... keunggulan.

Si budak Aboi said...

setia pada yg satu SE hee

cik mia said...

ikut pada kemampuan & keperluan gak...
kadang2 yang mampu tak beli pun nset mahal2 ni, yg tak mampu lak sibuk nak beli...
kalau nset canggih tu perlu utk kerja2 korang, tak slah rasanya...
yang penting utk sy, pat surf tenet ok la tu.. hehe

TiTin said...

handphone yg cggih cam i-phone sgt2 cool n best sbb leh on9 kt situ sambil2 berFB..
leh selalu update status.. :)

Suliana said...

kalau nak beli sendiri tak mampu or buat2 tak mampu, kalau org kasi suka je..hihi..teringin juga tapi tak nak beli sendiri..

StingRay said...

rasa macam nak cabut public phone...pasang tali...pastu galas.peh...

stylo!

honeylanz said...

perlu kut. tp pakai e71 aja ;)

sisdee said...

depends pd org tu..byk guna bnda yg bkaitan ngan internet ble kot yg canggih

tp rmi kawan2 saya MMS pun tak tau tp pki hp canggih ribu riban..pastu bila anak nak beli buku sekolah etc..bising marahkan cikgu byk sgt minta duit huhuhu..tak kose tul

saya pki sony yg biasa2 jek ..tringin gak iphone bagai..tp tu adalah kehendak bukan keperluan :(

♥z@z@♥ said...

HUHU..SAYE JENIS YG MUDAH BUSAN NGA SESUATU FON..X PENAH PAKAI FON LEBIH SETUAN..MESTI RASE NK TUKAR JEK..TP BKN FON MAHAL..MEMADAI FON TUE SAYE BERKENAN..TP ADE KEINGINAN NK PAKAI BLACKBERRY..HUHU..NTAH BILER KAN TERCAPAI...WEEEE

missnina said...

antara keperluan dan kehendak memanglah berlawan. setakat perlu, memadai ada ciri yang asas. kalau ikut kehendak, semua ciri yang best nak :)

::fadxieza:: said...

xperlu la tu sume..
jnji leh call n sms udah le..

Lady B said...

kite lagi suke sederhana pnye phone tapi sempurna..

Sharinginfoz said...

ikmal: for me rasa tak perlu...

mimy: memang betul..

nafira: terpulang kepada tujuan....

eyriqazz: wow, dua telefon, he he he kekasih gelap ke...???

cikti: setuju telefon sekarang ni keperluan...

relevan: memang betul....

ariff: sangat tepat...

cik epal: ya sms dan call cukup le..

otteck: kadang2 org tengok juga guna phone apa...

aboi: selagi boleh guna saya guna aja...

cik mia: ikut pada kemampuan...

titin: update selalu..

black_mel said...

aku dulu crazy gak ngan hp baru...penah seminggu tukar 2 hp harga ribu2..tp tu masa crazy..skrng dh 3 thn x tukar...

ezzati said...

tgk org..ada org memang fanatik ngan henpon xleh tgk henpon canggih bru kuar..

p/s: henpon sy, henpon 100 je..hee

ck5354 said...

wah you hebat ni, beberapa bulan sudah untung rm 200, me 1 tahun lebih belum jangkau RM 10.

susah susah, nampaknya KLSE bukan minat orang

Kancilbiru said...

penah dulu ada hp seribu lebih jugak..tapi guna call & sms ja...time tu la.then jual. skrg rasa rugi pulak pegi jual sbb features dalam tu amat2 berguna pada masa kini...kena tgk kegunaan & keperluan la kot..

Mybabah said...

Salam. Seorang pengguna yang berhemat akan dapat membezakan antara barangan yang semata-mata mengikut kehendak atau keperluan. Tepuk dada, tanya selera, tetapi jangan lupa tentang hari tua...

mamai said...

bergantung pada kegunaan kalau budak sekolah yang pakai HP mahal untuk berlagak maka tak perlu. tapi andai kita seorang yang BZ dan perlukan bantuan maka kita perlukan HP yang dapat mengingatkan kita

Mookies said...

huhu...tgk org la nk gune handset canggih lagi mahal...kalo org yg slalu sibuk mcm i, terase ajer nak gune handset smartphone mcm blackberry atau e72 nk uruskan contact dan setkan jadual meeting and ect2...

~aSHa~ said...

for me handpon just keperluan je...kalo tepon mahal2 takde kredit..wat malu je..ehhehee...

wawayumie said...

betulah wak..sekarang suma kejar Iphone lah, blackbeery,blueberry,redberry..heheheh..
saya je still guna handfon 1st gaji..owh sayang sangat nak tukar..sayang giler..

Sharinginfoz said...

suliana: memang betul org bagi dialu-alukan....

stingray: bagus tu idea.....

honeylanz: tengok keperluan kan...

sisdee: tapi kalau yang beli mahal2 tak guna functions tu tak tahu nak cakap apa...

zaza: thanks for sharing....

missnina: saya setuju sangat....

fadxieza: memang betul....

lady B: keserdahanaan tu penting kan....

black_mel: wow memang terror dulu2 ya.. sekarang dah insaf ya????

ezzati: yang penting boleh guna dan tujuan.....

ck5354: tak le hebat sikit2 aja, masih belajar selok belok.... i am sure ramai yang suka klse tapi just a little bit more promotion..

kancilbiru: hmmm tak apalah benda yang lepas yang penting kita belajar something....

mybabah: i like that....

mamai: jangan berlagak tak baik kan...

mookies: kalau busy dan perlu baik guna kan...

asha: itu sangat kelakar kan... phone mahal tak ada kredit....

wawa: memang setia pada yang satu.... bagus...

Naz said...

topic ni mmg terkena batang hidung saya sbnrnya. Honestly i am not an IT savy. Tapi bila tgk org pakai hp mahal2, teringin la jugak.

And so, nak dijadikan citer, part of duit bonus thn 2008, saya beli la htc diamond yang at that time cost RM2,700. Mmg x fk panjang.. tapi dua tiga bulan pakai rasa menyesal pun ada. SEBAB?? last2 function yang saya guna hanya calls and sms jer. And it is soooo NOT USER FRIENDLY!!

Nasib baik saya jenis yang pakai setiap hp utk jangka masa yang lama. So tunggu la lama lagi baru tukar yang lain.. and TOBAT!!! pasni nak cari yang murah2 jer..

Sharinginfoz said...

naz: he he he, sorry le kalau terasa...... wow mahal tu, mesti bonus banyak ni..... apa-apa pun yang penting pengajaran kan... thanks for sharing

Live.Laugh.Love said...

i baru bercita-cita nak beli n97 @ n97 mini tp xtaw la tercapai ke x sebab harganya mahal(rasa cm xmampu je).tp i mmg tgh giler kan hp tu. dah lama giler xpnh beli hp.now guna nokia 6230 yg hampir 5 @ 6thn.jangka masa yg agak lama.so dat's y i mmg tringin nk hp baru.for me..apa salahnya beli hp mahal kalau kita dah lama xtuka hp kan.tp kalau tuka every month..xsesuaila.better laburkan duit utk something yg berfaedah.after all..terpulangla pada individu tu sendiri ;)

1st time drop comment kt ur page.byk info yg menarik.keep it up

Dayung Serian said...

rasanya tak perlu henpon mahal2 ni kalau setakat guna utk sms & buat call kan:)
mmg suka henpon canggih2 ni tapi itu le kalau kegunaannya setakat yg dua tu tak jadi la nak beli ;)

Wahida Nasution Thakhrim said...

masih rasa tak perlu hp canggih ni.. sebab bukan guna pun semua aplikasi dlm hp tu.. pki yg biasa sudah.. hp mmg keperluan tapi bukan keperluan semua untuk pakai hp canggih..

Nash said...

rase menyesal plak sebab beli henpon bluebery berharga rm2oo...dahlah kamera hanya 0.3 mp...