Pages

Tuesday, April 13, 2010

RM10,000 sebulan: Menulis Blog

Adakah anda kenal siapakah yang saya maksudkan ini? Kalau anda adalah seorang blogger. Sure anda tahu siapa yang saya maksudkan. Tak lain tak bukan, beliau adalah antara blogger yang terkenal di Malaysia. Nickname beliau ialah redmummy atau nama sebenar adalah Mira Abu Bakar, berumur 35 tahun dan mempunyai 2 orang cahaya mata, Shameel, 9, dan Melysha, 6.

Pendapatan beliau ialah RM10,000 sebulan. Banyak kan lebih daripada pengurus syarikat kot. Hmmmm, so siapa cakap berblogging tak mendatangkan apa-apa hasil. Tapi kenalah dengan caranya.

Pendapatan ini kebanyakkan diperoleh daripada ulasan iklan. Sepanjang 3 tahun menulis blog redmummy mendapat income daripada ulasan iklan sebanyak RM100,000. So purata bulanan adalah sebanyak hampir RM3,000 untuk ulasan iklan. Memang banyak kan.

Tips from redmummy bagi menjana pendapatan menerusi blog:
  1. Internet dan laptop adalah kemestian kerana ianya mudah dibawa ke mana-mana

  2. Baca blog popular dan lepas tu tinggal komen pada lima blog famous tu

  3. Setiap blog yang kita komen, cari pulak blog lain dan tinggalkan 3 komen sampailah blog anda diketahui ramai

  4. Template kena ceria dan bukannya rely on ready made punya

  5. Buat catatan dalam blog sebanyak 10 setiap hari, so ianya selang 3 atau 4 jam

  6. Daftar dengan nuffnang bagi memastikan ada iklan dalam blog anda

  7. Rajin dan tak putus asa
Sumber: Harian Metro

26 comments:

kenwooi said...

10 entries a day is SO impossible for me! =/

Kyuubi_85 said...

wah, mmg masyuk la. rasanya aku ni berapa lama la nak dpt sampai mcm tu. huhu

Azrul Hisham said...

fuh...10 entri sehari???

DaHLia said...

Blogger idola ramai.. :)

Amirul Faiz Abd. Razak said...

Fuhhh... tips yang sungguh memotivasikan. Yeah. :)

Bo the Nerd said...

Mmg respect Redmummy. Jadi ibu yang mendapat sebanyak tu dah lebih hebat dari manager-manager.

kumfye said...

redmummy hebat la...tapi satu hari 10 entries...zzz...very hard la

thefye.com

chenta said...

10 entri sehari?nak kene kreatif la mcmni!

Ica said...

wow, mcm mana nak buat 10 entries per day. Banyaknya....

Rabia Sensei said...

Thanks for the info..Agreed with everyone..it's hard to write 10 entries per day..unless you are a full time blogger..I think it will be possible.

JMR said...

redmummy memang best & sempoi...!!!

~aSHa~ said...

ermm sama2 kita saling membantu ye..
dan sama2 berjaya....

sharing is power kan...ehehhee

cik EPAL said...

10 entri?? *pengsan nak buat

otteck45 said...

try bg dpt 1 entry per day dulu

Ejamaria said...

dasat nye - 10 entry sehari, full time online je bole la kot...

Suliana said...

10 entry?? 1 entry pun mcm terkial2 nak tulis apa..hihi.. memang gifted la kak red ada idea nak tulis entry baru :-)

keyman said...

entry pendek2 kot

Anonymous said...

bgus lah..macam tu./...blh jadi frenz...before this i tak tau yang active blogger blh dapat duit...insyaallah..1 day i will be mcm redmummy..doakan lah.yerk...now, i br belajar buat blog ni..hope ade member yg daapt follow i and tolong i...tengkiew..

wanshah said...

mak oihh.. rajinnye sehari 10entry. aku ni dapat wat entry setiap hari pun kire mujur la tu. heuehehue.. kena rajin macam redmummy la. :-)


http://wanshah87.blogspot.com

relevan said...

kawan terai 3 entri sehari rambut dah luruh selai selai.. kalu nak main copy paste saja tentu boleh..

pendapatan kawan pula adalah dalam ..boleh lah buat beli beras 2bag dalam sebulan..ok tu.. tapi kena juga keluar menoreh..

pearlshe said...

http://pearlshesabah.blogspot.com

jiwa muda said...

gila kentang, 10 articles, nak dapat 1 pun dah meroyan, huhuhu

fifahnazri said...

thanks for your info. tips yg berguna dan bermanfaat!

fifahnazri said...

thanks for interesting info..

becca said...

i just know about your blog and yeah..agak tokozut dgr blogging je bole dapat RM 10,000?? trus i sign up blog!!! thanx 2 u :))

Suriana Adanan said...

Baru belajar nk Berblogging....ble la nk dpt income mcm ni ea....