Pages

Thursday, April 15, 2010

House Brand VS National Brand????

Apa pandangan anda mengenai produk yang berjenama nasional ataupun jenama yang dikeluarkan oleh hypermarket, i.e. from Giant, Tesco, Carrefour ataupun Jusco. Yang mana satu pilihan anda????

Sesetengah orang tak kisah membeli jenama yang dikeluarkan oleh hypermarket as the quality tak beza sangat dan harganya biasanya lebih murah by let say 20% tapi ada juga orang memang tak suka langsung dengan jenama ni. Mereka lebih percaya dengan produk yang lebih berjenama. Tak kisahlah, ubat gigi ke, susu ke, kertas ke, macam2 lagi. Sebab mereka rasa kualiti tersebut tak up to teh standard.

Mungkin ramai yang tak tahu, ada juga produk hypermarket ni memang kualiti not bad dan ianya dibuat di kilang yang sama dengan jenama nasional. Apa-apa pun ianya berdasarkan perception pembeli.

Kat luar negara memang rakyat mereka tak kisah beli jenama hypermarket ni tapi kat Malaysia ianya masih rendah lagi tapi menunjukkan peningkatan yang baik.

2 comments:

Tendou Sani said...

ooo...

DaHLia said...

xkisah pun, tapi tgk barang gak la...

kalo barang elektrik, xberani aaa nk beli yg nokia jd cokia, sharp jadi shrap...

kalo takat kertas A4 mcm dalam gmbar, xkisah sbb nak guna utk kerja biasa jer..kalo untuk formal, kenalah berkualiti :)