Pages

Thursday, April 8, 2010

Masuk Darjah Satu Umur 7 Tahun

Hmmm, memang le kat Malaysia, budak-budak yang berumur 7 tahun baru masuk darjah satu. Adakah anda tahu yang kat negara lain contohnya, Malawi merek sudah masuk sekolah rendah sejak berumur 5 tahun dan di Indonesia pada umur 6 tahun.

Kat Malaysia pun actually, umur 5 atau 6 tahun dah masuk prasekolah kan. Tapi yang tu tak formal. Rasanya Kerajaan sepatutnya membuat kajian yang mendalam sama ada untuk mengekalkan budak2 masuk sekolah rendah pada umur 7 tahun ataupun dikurangkan kepada maybe 6 tahun. Apa pandangan anda????

7 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

rasanya elok dah dari darjah 1 umur 7 tahun.sebab kalo dak, gi sekolah asyik main ajer kalo awal2 sgt :)

Bitter Sweet said...

klu fikir2 balik, mmg lah budak2 skrg ni bijak semacam..tapi tak kesian ke, sejak umur 3-4 tahun mak ayah yg mampu dah antar anak ke tuisyen lah, skolah lah utk jadi pandai..mcm takde life kanak2 lak budak skrg banding dgn kita dulu2..tp tu lah, klu aku ada anak, aku pun mesti nak anak aku pandai jugak tp cam kesian lah diorang kan..apa lah kenangan yg diorang ada bila dah tua nnt, game pun main PS, internet..kita dulu main tuju tin/selipar, main getah, pepsicola, rounders

maslinamansor said...

bagi mas, lebih baih umur 7 tahun jugak... kecian kat bebudak tue...
Walaupun masuk 7 tahun tapi boleh melahirkan orang cerdik pandai... xpe xmasuk sekolah awal pun... :)

a.z.n.e.e said...

sy cikgu prasekolah.. rsnye better 7 thn.. 6 tahun pun seksa nak bagi pandai baca.. inikan pulak, kalo lagi muda.. kesian depa.. nk marah sgt pun tak sampai hati sebab dorg kecik lagi.. kalo marah sgt pun, nnt tak nak dah dtg sekolah.. lagi haru..!

skrg pun prasekolah dah direct 4jam non-stop! hasilnya, murid2 sgt penat dan cikgu jugak penat tahap gaban.. balik umah terus je flat!

Ika Razak said...

BitterSweet : mana penting pelajaran ke kenangan? rasenye pelajaran.. dari stu pun boleh bina kenangan.. :D

MyaFiza said...

rasanya sistem sekarang ni dah ok dah.. umur 5-6 tahun prasekolah, 7 tahun masuk darjah satu. cuma mantapkan lagi pengisian untuk sistem ni.

NuRuL HiDaYaH said...

pendidikan awl kank2 memang sgt penting... kenapa kite harus terapkkan dri sekrang sebab itu adelah basic untuk pembentukan knowledge dri awl.... sebenarnye umur baby 1 hari pon boleh belajar.... cume ade cra... klau hari ini kite kesian dengan anak nk ajar sekarang.... kesian laa mase depan nyerr....x klau kite tngok mejoriti ade gak yang budak masuk darjah 1 masih x mahir baca kenal warna....shape...x kesian.... usia makin meningkat.. system pembelajaran makin susah.. x takut anak bnyak tertinggal