Pages

Saturday, April 24, 2010

Jom Mari Membaca

Adakah anda suka membaca? Kalau tak mengapa anda tak suka membaca, kan membaca itu boleh menambahkan ilmu pengetahuan. Anyway just nak share tips macam mana untuk mengalakkan seseorang itu suka membaca:
  • Galakkan anak anda atau adik-adik anda mempunyai minat membaca. Kalau yang tengah pregnant, apa kata anda bacakan bahan-bahan untuk anak anda

  • Apa kata beli buku untuk anak-anak anda dan belilah buku yang mereka suka. Kalau tak macam mana anak anda nak mempunyai minat jika bahan bacaan tiada

  • Anda perlu menjadi model kepada anak-anak anda. Yalah kalau anda sendiri tak suka membaca macam mana anda mahu seseorang itu mempunyai kecenderungan untuk menambah ilmu

  • Hmm, sekali-sekala bawalah mereka ke perpustakaan kerana kat library tu macam-macam jenis buku ada dan semua orang pi sana mempunyai minat yang sama
So begitulah sedikit sebanyak tips yang boleh dipraktikan. Apa kata anda share pandangan anda mengenai perkara ini.

2 comments:

kenwooi said...

i paling lazy read books =P

velasrizal said...

hmm btol tu..orang yang rajin membaca tu STUDENT...yang malas membaca tu STUPID..