Pages

Wednesday, April 28, 2010

Apa Gerabak Komuter Untuk Pompuan Aja?????

Sebelum nak citer panjang nak cakap gambar ni diambil from blog mineandalwaysbemine. Ianya mengenai coach komuter untuk pompuan sahaja. So lelaki tak bolehlah naik gerabak ni kecuali jika anda berumur 12 tahun.

Mengikut apa yang saya dapat info, ada tiga gerabak bagi setiap komuter ni so gerabak pink ni di tengah-tengah untuk kaum hawa aja. Satu lagi mengikut data, 60% daripada orang yang naik benda alah ni adalah wanita so sebab tu le diaorang buat macam tu.

Kalau itulah yang terbaik bagi mengelakkan benda-benda yang tak baik berlaku oklah. Tapi rasanya ramai yang tak setuju kot apasal nak buat diskriminasi, apa kata lepas ni buat gerabak untuk lelaki aja.

Macam mana ngan let say, suami isteri ke so bila naik kena pi gerabak yang berlainan ke. Hmmmm, entahlah maybe boleh kot suami-isteri tapi setahu saya kena asing le juga. rasanya kalau naik bas ke praktikal juga nak asingkan tempat duduk tapi bagi komuter rasanya tak berapa sesuai sangat. Tapi itu hanyalah pandangan saya aja. Apa pandangan anda, apa kata survey???

14 comments:

naz said...

haha baru keluar berita tadi agak janggal rasanya

cik anis said...

eh..warne pink lar..
hehe..

asphaq said...

tuk laki
wat KAPAL TERBANG TUK LAKI AJEEE~
hahaha
laju skit dari keta api nih~
lalalala~

~ ReD ~ said...

jap nak tanya.. kalau gerabak lain, perempuan x leh naik ke???

kalau suami isteri, x boleh la nak naik sama2 gerabak selain yg pink tu ke apa?

qilamahadi said...

lakilaki jgn jelous
;p

Wan Perlis said...

kita lihat sampai bila keberkesanannya.ada pro dan kontra

Aus MeLankoLik said...

kalau bapak bawak anak pompuan
caner lak ?? hahahaahk .
tak ke naya nanti .. heheh

kyuubi_85 said...

pelik pula kan. tp entah la. kalau diorg rasa baik, buat je la. asalkan tak memberi masalah, dah la

nurus said...

salam

kongsi pandangan di egypt
memang disediakan gerabak yang berasingan untuk lelaki dan perempuan..
i mean,perempuan diasingkan dalam satu gerabak bersame anak2nye yang kecik..even suami isteri pon diasingkan..

tujuannya:mengelakkan perkara2 yang tak elok (cth:kes cabul dll)
so,mase keluar tu~same2 lah keluar..this way,make female feel free n release ..btw:just sharing~~
nice entry=)

Bro Framestone said...

lagi bahaya jika lelaki dibuh dalam satu gerabak he..23x

lelaki zaman skrg nie mane leh dipercayai he..23x

he..23x wat ape nk asing2kan... terlampau ngikut budaya jepun.. dorg boleh la wat cam tue coz kes sexual harresment dalam train dorg tgi..

BroFramestone Blog

Ejamaria said...

koc utk ppuan tu pilihan utk ppuan... lelaki dilarang... koc yg lain bole masuk lelaki pompuan... tak de masaalah kan? klu naik laki bini - jgn la naik koc pink

tapi aku suke kalau asing terus sume skali... meluat ah tengok gelagat sesetengah couple - meleding-leding + meleset-leset dlm train... aku pun pernah couple dulu2 takde la mengada cam tuh...

sokong langkah krjaan utk mengurangkan maksiat...

Sharinginfoz said...

red dan aus: boleh naik sama-sama kat gerabak yang bukan colour pink...

nurus: thanks for sharing

miss nina said...

saya setuju je dengan perlaksanaan begini. lagipun, kadar jenayah/risiko kemalangan guna komuter sgtlah sikit compare to kenderaan beroda.
maybe utk husband n wife boleh saja pergi ke gerabak selain untuk gerabak khas.

utk ladies, anggap lah ni gift /reward dr ktmb utk kita yg suka guna komuter :)

bErrY sTraWbErRy said...

nina rase sagat sesuai...yg suami isteri 2 naik je la gerabak biase. bg untuk single lady mmg sesuai sangat...