Pages

Thursday, February 4, 2010

Seronok Kalau Tak Ada Hutang

Hmmm, kalaulah hidup ni tak ada hutang memang seronok sangat.... Tapi at the same time kenalah ada duit... Kalau tak ada hutang pas tu tak ada duit, tak juga seronok kan.....???

So memang le hutang tu tak boleh lari... especially nak beli benda-benda yang mahal pas tu benda yang kita perlu, i.e. rumah dan kereta.... Other than that things, elakkan le ambil hutang sebab hutang ni buat kita pening kepala... Kalau tak percaya cuba tanya orang yang dikejap along.....

Macam mana nak elakkan daripada berhutang.... Senang aja, beli mengikut kemampuan or live within your means..... So say no to hutang....

16 comments:

..nOj.. said...

betul la syiok nye kalo xde utang. kalau kete tu leh pakai free je. kalau umh tu leh duk free je. free di sini bermaksud dh abeh bayo. so nanti duit gaji leh la idup selesa sket. isshhh

|| NaFiRaa || said...

ukur duit kat poket sendirik!!! selesai!!!!belanja ikut kemampuan..:)

TiTin said...

eeiii..mmg tension kalo dok pk pasal hutang niii...
lebih2 lg, hutang kad kredit, tak penah abih punnn...eeeiii..tension2..

mamai said...

ini adalah usaha aku unutk tahun ni lega bila hidup tiada hutang

Patty's Cottage said...

betul la ni.i oso working hard for that too:0

Precious said...

Alamak! Sampai bila2 la tak ada rumah tak ada kete kalau camni ... huhuhuuuuuu

♥sofiYy khanYm z.khan♥ said...

a'a la..
memang best x de hutang..
tp x best pulak x de duit..
tp sekarang.. budak2 under age pun pandai berhutang..
ish2..

Adya A. said...

buat papepun tenang...ble xdew hutang membelenggu...

Kaseh NazLieza said...

hmmm..mmg syiok ooo hdup tnpa hutang...huhu

zh-ena said...

mmg klu ada duit lebih ena terus bayar hutang..beli rumah dan kereta mmg tak dpt lari dr berhutang la kan

miss nina said...

hutang ni kadang2 buat sakit kepala je. jalan terbaik jangan terlalu rambang mata dengan tawaran yang mabeles ni.. kdg2, tricky sangat :)

Ejamaria said...

baru tambah hutang... huhuhu... hutang umah... tunggu bank potong la ni...

Si budak Aboi said...

seronok !!!!!!!!!!!

JAI said...

betul..hati pun senang kalau takde hutang

Wan Botaq said...

hidup kalau takde hutang memang best... TAPI LAGI BEST, kalau orang yg hutang ngn kita bayar balik hutang kat kita... waaaaaaaa!!!! tu lagi heaven...

orang hutang saya rm1k sampai skng tak bayar2 lagi... dah 2 tahun.. bila jumpa je ngn dia, dia buat deeeekkk jee...

citttttt!!!

diana zainal said...

no doubt tak boleh lari from long term debt especially when it comes to car loans and/or housing loans. These are the necessities in life and we should look at it as our investment, sama macam kalau ambil study loan. It is an investment for a better future. What people need to differentiate and understand that there is actually hutang yang boleh dielakkan macam credit card debts yang banyak due to excessive purchase of non-essential items i.e.: (over-one's-own-budget-handbags), the latest IT gadgets. Simply put, debt facility is actually good, when it is utilised wisely.