Pages

Friday, February 26, 2010

Jom Perbankan Islam

Apa itu perbankan Islam????? Ianya adalah sistem perbankan yang berlandaskan lunas dan prinsip Syariah.... Secara dasarnya ialah melarang riba (iaitu menerima dan memberi faedah), usury, pengenalan kadar faedah yang terlalu tinggi kepada pinjaman dan perniagaan yang haram di sisi Islam.... Definisinya bukan yang saya buat.. tapi ianya daripada laman web bankinginfo....

Apa yang saya nak beri pandangan mengenai perbankan Islam ialah:
  • Pilih perbankan Islam daripada perbankan conventional, sebab ianya in-line with Islam... satu lagi Islam adalah menyeluruh dan bukannya semata-mata mengenai ibadah sembahyang, puasa, zakat dan sebagainya....

  • Hidup kita lebih rasa tenang sebab ianya adalah yang terbaik untuk kita...

  • Banyak pilihan kat negara kita... yalah kalau zaman dulu-dulu tu tak boleh buat apa le....
Actually banyak lagi kelebihan perbankan Islam...... apa kata anda tambah-tambahlah.. kan sharing is power....

Anyway, ada juga yang cakap perbankan Islam lebih mahal daripada perbankan conventional kan.... salah satu sebabnya ialah ianya memberi jaminan dan lebih certain.. contohnya anda ambil pembiayaan (pinjaman) daripada bank dan dikenakan bayaran bulanan sebanyak RM500 sebulan tapi conventional maybe RM480 sebulan...... ianya lebih mahal sebab kalau berlaku apa-apa pada kadar faedah anda masih bayar RM500 tapi yang conventional maybe anda akan bayar lebih bila interest rate naik......

Apa-apa pun ada benda yang boleh diperbaiki di dalam perbankan Islam untuk kesejahteraan semua......

3 comments:

Dayung Serian said...

kalau nak buat pinjaman skrg pun I'll go 4 islamic banking, tp buat setakat ni blm terpikir lg nak amik apa2 loan.
thanks 4 sharing the info bro.

sWeEtDaRLinG said...

Islamic banking memang for long term, banyak faedahnya.

Eyriqazz said...

sesetengah perbankan islam ada yg perlu diperbaiki....