Pages

Thursday, February 18, 2010

Nak Jadi Penjamin OK ke?????

Hmmmm just nak share mengenai penjamin.....Penjamin ni secara mudahnya ialah orang yang menjamin anda le masa anda ambil loan untuk beli rumah ke, belajar ke ataupun apa-apa le... So sekiranya peminjam tu tak bayar, so penjamin le kena tanggung......

Hmmmm, ada banyak kes macam ni kan... bila nak suruh jadi penjamin baik aja.. lepas tu bila diaorang tak bayar, kita pulak jadi beban... kalau dia bayar balik kat kita tak apa le.... tak kisah le kawan ke.. keluarga terdekat ke.......

So sebelum jadi penjamin tu make sure:
  1. Anda yakin dengan orang yang anda nak jamin tu...... yalah kalau yang jenis susah nak bayar tu, faham2 ajalah.. tapi kadang2 kita rasa macam terpaksa aja kena jadi penjamin kan...

  2. Kena faham le apa yang kita jamin tu.... baca dahulu sebelum anda sign... kan tak pasal2 anda cakap alamak ingatkan benda lain rupa-rupanya kalau peminjam tak bayar habis harta aku kena dilelong..

  3. Kalau nak sign pun, janganlah sign kertas kosong... bahaya tu.. kan tak pasal2 diaorang tulis apa-apa pulak kan... hmmm ini lagi parah..

14 comments:

Dayung Serian said...

betul tu bro..kdg kita terpaksa sbb org tu adik-beradik kita/belah suami/isteri. Pernah jd penjamin adik ipar buat pinjaman belajar, tp tu dgn kementerian pelajaran so should be OK. Adik ipar pun baik & jujur org nya.

Si budak Aboi said...

ade baek ade penjamin klu tak sampai skrg tak abis study !

HaiDa HiDa said...

wat mse skank x pernah jdi penjamin, tpi slalu cri org tuk jadi penjamin sye.. hehehee.. tu pn tuk jd penjmin pinjaman PTPTN.. tpi skank, PTPTN wajibkan parent jdi penjamin.. kalu ada anak2 yg nk susahkan parent sndiri ngan liat nk setelkan pnjaman lepas ni, x thu nk kte la.. :(

ezzati said...

bahya wooo jadi penjamin w'pun family sendiri..pakcik dh kena ank buah dia..x pasal2 dia kena tanggung puluh2 ribu lak tu...

So..better xyah jadi penjamin seboleh2nya..

|| NaFiRaa || said...

masalah penjamin nih jugak lah yg menyebab kan ramai peminjam lebih suka pinjam dr ah long.. rasanye kerajaan perlu kaji balik kan.. sbb skrg nih mmg susah org nak jadik penjamin...

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam...susah la kalau org yang kita jamin lari....tu yang tak suka tu...

zh-ena said...

kdg2 bkn kita taknak jd penjamin tapi klu adk beradik minta tolong takkan nak diam ajer kena gak la tolong

Ejamaria said...

last month dlm rancangan bijak wang ada sebut pasal isu penjamin ni... sbnarnya ramai yang tak tahu kita sbgai penjamin ada hak menuntut ganti rugi (dari penghutang) klu diaorg tak bayar hutang... nnt check balik info ni utk sharing ye...

mamai said...

serik dah jadi penjamin nie

DaHLia said...

ade sedara jauh tu...xpernah2 nak call me...tetiba call..memang laa family dia baik2 dan my mum mmg fikir baik jer..siap suh i ngan kakak jd penjamin utk PHD dia...tapi biarlah, i rela gaduh dulu daripada gaduh di kemudian hari

Eyriqazz said...

bahasa jadi penjamin ni..dulu masa kerja recovery,adik beradik pun bergaduh besar kerana penjamin ni...

MaS PuTRi said...

tak payah jadi penjamin terutamanya untuk suami atau adik beradik sebab nanti bergaduh kalau ada yang tak bayar. Nak jamin pon mak ayah je itu pun tengok-tengok la.. kalau parent tak dapat bayar pon apa salahnya kita bayarkan, betol tak? just my 2 cents

Daddy Zuki said...

sy dulu jd penjamin utk bapa mertua. sampai dia dah mati bank cari saya sbb utang blom settled. anak2 dia x nak byr. kurang ajor tul mereka tu. last2 sy suruh pegawai bank tu pi gali kubur arwah n mintak dgn dia. baru padan muka. pas tu siap eon bank tu nak blacklist saya. mcm berpakat dgn ctos plak. sabar aje bro nik.

ila-ali said...

baik tak payah!!...my father tak pasal-pasal kena muflis sebb menjamin kawan dia. Kesian betul. Bulan 3 sepatutnya gi umrah tak dpt disebbkan perkara ni...