Pages

Thursday, February 25, 2010

Nak RM952 Sekarang ke RM1,000 Tahun Depan???

Kalau anda diberi pilihan mana satu yang anda mahu.... RM952 sekarang ke or RM1,000 tahun depan???

Hmmmm, susah juga kan..... Actually terpulang pada anda, kalau anda rasa nak yang certain ambil le RM952 sekarang......... Yalah mana tahu kot2, bila sampai tahun depan, tak dapat pulak duit RM1,000 tu.... manalah tahu kot2 orang yang nak bagi tu cakap sorry le..... Ataupun satu lagi maybe anda rasa tak seronok le tahun depan, baik dapat sekarang boleh spend kan.....

Hmmm, kalau ambil tahun depan ok juga sebab takut ambil sekarang kan habis dibelanja..... tahun depan anda boleh plan buat something, lagipun nilainya banyak RM1,000 beb, bezanya RM48........ Lagipun kalau ambil sekarang RM952 letak dalam bank dapat keuntungan / faedah sebanyak 1% then jumlah terkumpul ialah RM962 (RM952*1.01) tapi kalau anda letak dalam Tabung Haji yang bagi dividen 5% anda akan dapat RM1,000 (RM952*1.05)...

Itulah yang dinamakan "time-value of money".... So kalau anda tak nak guna duit tu sekarang then rasa boleh dapat keuntungan daripada pelaburan lebih daripada 5% then ambil le sekarang......

Anyway siapa nak bagi duit tu...........???????

10 comments:

Hazzy Ishak said...

so ambil lah duit tu skg kalau takut benda lain terjadi...

ikut kata hati

Ejamaria said...

amik je la... yg akan datang tu tak tau lagi datang ke tidak...

mamai said...

kena tengok nilai RM952 sekarang dengan RM1000 tahun hadapan...kadar inflasi dan banyak lagi...

Si budak Aboi said...

buatlah akaun tetap

JMR said...

btol. tu..bwt lah kputusan yang terbijak..:-)

zh-ena said...

klu ena amik jea duit tu skang nie

HOn3YB33 said...

HALUUU...

JOM JOIN MY CONTEST..

BAJU KURUNG MENAWAN..

BAJU KURUNG @ KBAYA@ JUBAH DLL BAGI WANITA..

BAJU MELAYU BAGI LELAKI..

MARI RAMAI2 MMEMERIAHKAN CONTEST INI..

TQ...

|| NaFiRaa || said...

sapa yang nak bagi duit tu?? kasi lah ai sikit~~ kikikiki

Melz said...

amek jer duit tuh :)

Kaseh NazLieza said...

nk duit tu skg ley..hehehehe