Pages

Monday, February 8, 2010

Malaysia Tak Perlu Import Beras Lagi......

Mengikut Berita Harian, Malaysia tidak perlu mengimport lagi beras bermula tahun 2015... Bagi merealisasikan impian ini, Malaysia akan meningkatkan pengeluaran padi di Kedah dan kelantan.... Di samping itu Kerajaan akan membuka lebih banyak kawasan penanaman padi....

Buat masa sekarang Malaysia mengimport 30% keperluan beras.....

Baguslah, kita seharusnya tidak bergantung kepada import terutamanya benda-benda asas, yalah macam beras, gula gandum dan sebagainya.. Tapi of course gandum tak sesuai nak tanam kat Malaysia kan.... Lagi satu bila harga di pasaran meningkat rakyat akan terasa.. tengoklah apa jadi pada harga beras tahun lepas........

So maybe Kerajaan kena bagi insentif bagi menggalakkan pengeluaran padi negara..... Kalau jadi petani moden ni baguskan.. Tapi tak ramai anak2 muda suka berbakti kepada tanah.....

6 comments:

joegrimjow said...

tp...
beras siam lagi sedap

magsob said...

makan beras laa..kalo camtuh..heehhehe

|| NaFiRaa || said...

nasi kan makanan asasi negara kita.. x rugi kalo kerajaan malaysia tambah lebih banyak tanah utk penanaman padi..:)

Mybabah said...

Salam SIP. Saya menganggap "Malaysia tidak akan mengimport beras lagi pada tahun 2015" adalah satu slogan atau retorik politik. Tidak realistik untuk Malaysia yang menuju ke arah negara maju kerana kos melepas (opportunity cost)bagi sumber tanah akan meningkat dan kita tidak lagi mempunyai kelebihan berbanding (comparative advantage) untuk mengeluarkan beras sendiri. Wallahualam.

Solehah said...

risau nanti ambil tenaga kerja asing pulak nak usahakan..

Anonymous said...

awal yang baik