Pages

Monday, February 15, 2010

Hati-Hati Dengan Penipuan Siber

Berhati-hati dengan penipuan siber... Ianya semakin meningkat sekarang... Begitulah laporan Berita Harian...... Tengok tu dalam mail box saya pun ada 10 e-mail entah apa-apa, amlas nak bukak... Nasib baik gmail dah asingkan terus di dalam spam folder....

Anyway, berbalik kepada laporan tersebut, Sybersecurity mengingatkan pengguna agar lebih berwaspada dengan pihak yang tidak bertangungjawap ini yang mana claim sebagai pihak bank meminta anda mengemaskini butiran peribadi, mengaktifkan akaun atau menyuruh anda participate dalam survey yang mana akan mendapat ganjaran sebanyak RM200....

Jangan terpedaya ya... Memang bank tak hantar e-mail untuk menyuruh anda berbuat demikian... Memang websitenya macam real aja... So berhati-hati ya..

11 comments:

Mybabah said...

Salam SIP. Nampaknya aktiviti haram Phishing semakin bermaharalela. Semakin kita kita mengingatkan orang ramai supaya jangan terpengaruh dengan para penipu ini, semakin ramai yang kena. Inilah keunikan orang-orang kita...

Azrul Hisham said...

Agreed with you... :)

Dayung Serian said...

thanks for sharing the info bro;) hubby pun pernah terima email mcm tu suruh update personal info akaun bank. Padahal hubby tak pakai pun bank tu..
kena berhati2 skrg ni..

kenwooi said...

all spam = fake! =)

kenwooi.com

mamai said...

biasanya aku tak baca email-email yang tak clear nie

mira ellyna said...

yup. perlu berhati2.

zailamohamad said...

Kawan saya pernah terkena, dia dapat email yang konon2 dari Maybank2u yang mengatakan password maybank2u dia ada masalah so kena key in sekali lagi, sebaik sahaja key in, kawan zaila dapat sms mengatakan duit dia telah selamat ditransfer ke akaun seseorang, kawan zaila cepat2 buat report polis & alhamdulillah duit sempat diselamatkan

Eyriqazz said...

x habis2kan..ramai yg jadi mangsa baru

Miecyber @ Sudu said...

Kita perlu hati-hati dan ingatkan kawan-kawan kita...

cik idaY said...

tq coz bgtaw sal xler komen...br pas settg..luper nak setg ari tu..ki3...

Faizal Azelan said...

Hello..how r u ..

aku merasakan ativiti penipuan siber takkan berenti selagi perubahan yang rapid berkenaan dunia IT semakin menggila. Tapi ini merupakan satu cabaran kepada 'end user' untuk menilai samaada 'genuine' ke tidak.