Pages

Wednesday, February 3, 2010

Betul Ke Tak Merokok Boleh Jadi Kaya????

Hmm, agak-agak dalam sebulan berapa jumlah yang dibelanjakan oleh perokok??? Saya tak tahu.... Let me guess, RM50??? RM100??? RM200???? Let say le mereka belanjakan RM100 sebulan.... So dalam setahun ada le sebanyak RM1,200......

So bayangkan kalau seseorang itu mula merokok pada usia 20 tahun.......... Berapa agaknya anda dapat masa anda bersara i.e. bila berumur 55 tahun sekiranya anda letak duit tu dalam i.e. Tabung Haji yang menawarkan dividen sebanyak 5% setahun??

Jawapannya ialah just over RM120,000.. Memang anda tak percaya kan... Di samping itu, rawatan untuk perokok adalah tinggi.... So maybe anda tertanya-tanya.... saya tak merokok tapi tak dapat duit sebanyak itu???

Jawapannya ialah anda kenalah simpan duit ya.... So kalau anda nak duit RM120,000, bagi yang berumur 20 tahun tu bolehlah mula menyimpan i.e. RM100 sebulan..... Kalau tak dapat RM100 sebulan simpanlah RM50 ke atau apa-apa amaun yang anda fikirkan boleh....

15 comments:

naz said...

itu semua terpulang pada setiap mentaliti

Faizal Azelan said...

Salam Tuan,

Teman adalah perokok tegar...

Walaubagaimanapun,hindarilah merokok. Ia tidak baik untuk kesihatan, tetapi hebat untuk menjana Akal Fikiran. Merokok membuatkan aku kreatif. Ahahaha. (ini adalah komen peribadi)

ARC™ said...

hahhaa aku penah wat entry pasal ni
ni kalo rokok naek harge rm50, mesti lg kaye kan?

<a href="http://arc13.blogspot.com/2010/02/definisi-kawan-pada-arc.html>kamus ARC-Definisi kawan</a>

komen dari Faizal aku sokong lapan juta peratus

kenwooi said...

yeah.. i think it saves money. =)

kenwooi.com

Solehah said...

tu la..perokok tu kaya sebenanrnya..hehe

Kaseh NazLieza said...

hmmm..pendek cerita..if dh quit merokok mmg byk faedahnyer..

u bg la tips pling bgus utk stop smoking...

Melz said...

berjimatlah :) hehe

Adya A. said...

Lebih baek berhenti....kesihatan lebih penting

ezzati said...

hehe..perokok ni xdenye nk trima kalo ckp benda2 cmni pon..susah nk soh benti

Matjoe said...

boleh kaya bro. no doubt. tapi aku org yg x merokok ni lain pulaks dibelinya,subscibe men health tp perut boroi gaks.

to me atas kertas jer bleh berlaku. kalau x smoking tu duit habis ke lain jgk.

relevan said...

Tak betull..orang merokok dan kuat merokok boleh jadi kaya..sebab mereka banyak ilham..

CiK EdiToR said...

semua orang dah tahu bahaya rokok, tapi masih berdegil. ada yg kata perokok mati cepat, ada pulak yg jwab, mati semua org akan mati, sakit, semua org akan sakit..tapi aku pling tak setujuu klu ada yg ckp merokok bleh jd kreatif, hilang mengantuk..keburukannya 1000 kali ganda lg byk dari kebaikan yg ada..

klu merokok ni baik, apasal tokeh jual hanya jual, tak hisap pun..tokeh besar dia yahudi..
korang tahu tak kenapa..

sebab perokok ni bakal mewariskan generasi yg goblok, kurang cerdik, malas belajar..

fikir2, renung2, selamat menjalani gaya hidup yang sihat.

insyaAllah nti aku upload full statement tentang rokok kt blog aku..

FaTiN said...

merokok seolah-olah membakar duit. setuju x?

|| NaFiRaa || said...

idak ler sampai kaya.. tapi kita dh boleh kurangkan perbelanjaan yg x berfaedah kan!!!

Iza said...

mungkin jgk tp lelaki yg nk stop mesti x blh sbb susah nk buang air besar, lepas mkn mesti ketagih, berat badan pun bertambah dan time memandu asyik mengantuk