Pages

Tuesday, December 1, 2009

Teksi Kena Keluarkan Resit

So bermula 1 Januari 2010, pemandu teksi dikehendaki mengeluarkan resit kepada customer.. Itulah arahan yang dikeluarkan oleh Commercial Vehicle Licensing Board..... Memang bagus sangatkan....... Jika gagal kemungkinan permit akan ditarik balik....

Kita tahu kan ada segelintir pemandu teksi yang ikut suka hati charge customer, even kat meter cakap RM8.70 then dia charge RM9.00.. Tapi saya ingin ulangi, segelintir....

Diharap juga di dalam resit tu dicatatkan masa, tarikh, maybe nombor kereta dan juga destinasi i.e. from destination A to destination B.... Yalah contohnya dari KL Sentral ke Midvalley......

Untuk pengetahuan, dianggarkan terdapat 31,000 pemandu teksi di Malaysia dan pada bulan Ogos lepas tambang teksi sudah dinaikkan i.e. untuk km pertama, chargenya ialah RM3 jika dibandingkan RM2 sebelum ini.....

Apa-apa pun yang penting dengan pengumuman ini, diharap dapat menaikkan taraf pemandu teksi dan industri penteksilan (ada ke perkataan ni) di negara kita.....

10 comments:

kenwooi said...

wow... really?
coz it's like impossible for them to on the meter.. what more issueing a receipt! lol =P

kenwooi.com

Yanie said...

saya dh jd follower awak.. :)

Si budak Aboi said...

harap meke2 ni ikut rules aaa

Ceritera Kaseh Diari Hatiku... said...

sharing is caring..;)

cikTi said...

arap2 dpt mmbntu la jgk,.
ni tak,,pmndu taxi ade tu,,ske ati je nk chrge mhl2,.
cekik darah cekik ati btoll

abe long said...

ala...for me, mende ni xkn lame pon..after 3 or 4 month, resit ntah ke mana, meter ntah ke mana...


bak kate sape tah..u pollow me..me pollow u..
hahahaha
siot nye slogan

[z@ck] said...

sgt stuju bila taxi driver kena keluarkan resit..
baru la telus dan amanah..
ceh..da macam moto polis puleek..

reb@rn said...

orAng teksi ni xLeh cAya. BerpUra-pura bodOh. Orang panggiL bodOh kang kesian lak.

Sharinginfoz said...

kenwooi: sooner or later, hopefully there will a norm...

yanie: thanks... nanti datang lagi ya....

abe long: harap2 berterusan kan.. apa susah sangat kan....

cikti: yalah tapi tak semua kan....

kaseh: yes, sharing is caring... jangan share benda yang entah apa2 sudah le....

aboi: yalah dapat melindungi pengguna..

Sharinginfoz said...

zack: memang betul...... sangat2

reborn: rasanya it is a strong word to use... anyway bukan semua macam tu.. skit2 aja...