Pages

Monday, December 28, 2009

Apa Kata Survey on Nuffnang?????


Firstly nak ucapkan kepada semua yang terlibat secara langsung or tidak langsung kerana telah sertai survey on Nuffnang..... Tujuan survey ini dilakukan ialah ingin mengetahui mengenai latar belakang nuffnangers (i.e. jantina, umur, latar belakang pendidikan dan sama ada kerja or tak) dan juga ingin mengetahui mengenai involvement dalam nuffnang (i.e. berapa lama, berapa ramai unique visitors dan juga berapa monthly earnings ngan nuffnang)....

Untuk pengetahuan, sorry to say that dalam survey tempoh hari response tak berapa bagus, by the way, thanks for those 43 respondents yang tak kisah bagi details......... Resultnya adalah seperti berikut:

Jantina

76.7% daripada respondents adalah wanita...... Ini mungkin disebabkan oleh wanita lebih suka berinternet jika dibandingkan dengan lelaki ataupun, memang blog saya ni digemari oleh kaum hawa jika dibandingkan dengan kaum Adam or berkemungkinan juga lelaki memang tidak suka reply survey.

Umur


Purata umur mereka yang telah menjawap kaji selidik ialah 24 tahun....... yang paling muda ialah 17 tahun dan yang paling dewasa ialah 36 tahun.... Memang golongan ini yang sering menggunakan kelebihan IT untuk tujuan2 tertentu.......

Lebih kurang 50% daripadanya adalah yang berumur sekitar 21 hingga 25 tahun.... Golongan ini, iaitu yang berada di universiti ataupun yang baru bekerja sangat IT literate.... Sebab itulah kalau kita tengok, sebut sahaja, facebook, twetter, google, yahoo dan sebagainya mesti mereka tahu....

Bagi yang berumur 31 hingga 36 tahun, hanya 7% sahaja yang menggunakan internet untuk tujuan mencari bahan menggunakan blog ataupun mempunyai blog sendiri... Ini berkemungkinan mereka lebih suka kepada berita melalui common platform, i.e. The Star or Utusan Online or media cetak ataupun TV......

Taraf Pekerjaan

Hampir 56% adalah mereka yang bekerja
dan selebihnya adalah pelajar ataupun tengah mencari pekerjaan.... Bagi pelajar, majority of them are those yang tengah belajar di universiti bagi memperoleh degree ataupun diploma.....

Bagi yang bekerja pula, 75% daripadanya adalah mempun
yai ijazah.... Memang tidak dinafikan sekarang bahawa untuk memasuki alam pekerjaan sangat competitive memandangkan banyak graduan yang baru keluar daripa institusi penggajian tinggi setiap tahun.....

Berapa lama Dengan Nuffnang



Purata bersama dengan Nuffnang ialah 8 bulan, dan rangin from 1 month to 2 years...... Boleh dikatakan more than 50% daripada responden adalah bersama dengan Nuffnang kurang daripada 6 bulan dan hanya 16% berada dengan Nuffnang lebih dari 1 tahun...... Maybe Nuffnang is still new to Malaysian bloggers and it takes time for them to familiar with the service....

Jumlah Pelawat dan Earnings

Purata jumlah pelawat dalam sehari ialah 86.... paling sedikit ialah 4 orang sehari dan paling banyak ialah 300 orang sehari.....

Purata income from Nuffnang ialah RM14.50 sebulan..... paling sedikit ialah RM1 (dibundarkan) dan paling banyak ialah RM150 sebulan...... Memang ada juga respondent informed that dapat less than RM1 sebulan tapi for the purpose of analysing, saya guna RM1.........


Lebih daripada 50% bloggers yang meletakkan iklan Nuffnang dalam blog mereka mempunyai pendapatan kurang daripada RM5 sebulan..... Berkemungkinan besar kerana mereka kurang update the blog, ataupun tidak mempunyai pelawat yang tinggi memandangkan tidak mengadakan promosi yang mencukupi ataupun jarang melawat blog lain... Ini juga disebabkan oleh mereka tidak meletakkan iklan global CPC, i.e. hanya letak charity ads..... Di samping itu juga mereka masih baru dengan Nuffnang dan perlu lebih mempelajari mengenai Nuffnang dan cara untuk meningkatkan pelawat ke blog mereka....

Hanya 7% daripada mereka yang menggunakan Nuffnang mempunyai pendapatan lebih daripada RM50 sebulan...... Mereka ini sering melawat blog2 lain terutamanya yang dah establish dan meninggalkan alamat blog mereka di dalam komen, link"kan" blog mereka dengan blog2 lain.. sering update blog dan entries yang menarik...... mereka juga dapat buffered earnings....

Walau bagaimanapun, kita berblog bukan niat utama untuk mendapatkan income tetapi untuk berkongsi pengalaman dan info dengan orang lain.... Di samping itu, Nuffnang banyak mengadakan aktiviti sebagai contoh movies dan pertandingan yang ada cukup banyak.... So apa-apa pun, kaji selidik ini hanya untuk berkongsi maklumat dan tak boleh membuat kesimpulan memandangkan data yang diperoleh tidak begitu banyak dan bloggers yang mempunyai pendapat tinggi i.e. more than RM500 sebulan tidak participate dalam kaji selidik ini.....

26 comments:

cikTi said...

aiyy,.
nffnang earning saye ntah bla ntah nk naik,
bpe sen je pon

mamai said...

rasanya ramai yang berumur lebih dari 36 tahun tu tak joint servey nie....mcm aku

Kujie said...

kalau kak jie yg masuk survey ni, umur kak jie le yg paling tua

pekerjaan - surirumahtangga sepenuh masa aka bahasa stendet sikit- domestic engineer

Mr PenyuBiru said...

wah! menarik jugak result survey ni. thanks for de info!

Eryati said...

erm...takde shout box kat sini la...klik2 ur nuff

Anonymous said...

FYI, actually most of the top bloggers earned around few thousands ringgit and yang really top ones - top 5/top 10 - they earned dlm 5 figure income every month

Diorang buat duit mostly bukan dari clicks from banner ads tapi mostly attending advertorial events/advertorial writeup. Advertorials are only for gliteratti members, can earn u up to RM1,500 per advertorial depending on your traffic and niche.(check nuffnang guidelines) So, 2-3 event every month pun dah beribu ringgit.

Si budak Aboi said...

waa sungguh lengkap ni !

btw ade tag utk anda !

Rara said...

nice info ;)

ezzati said...

menarik lak kannn...sy termasuk tu..hehe:p

Eyriqazz said...

Encik SharingInfoz yang berinformasi.Anda telah ditag...Andainya tidak dijawab dlm masa seminggu,status Gliteratti anda akan ditarik balik..

Soalan ada di sini :

About Her/Him

SuRayA^i. said...

xtau pun psl survey nh.. -_-"

Sharinginfoz said...

cikti: tak apa nanti banyak le ya...

mamai: very possible...

kujie: cayalah engineer....

penyu: no problem..

eryati: shout box... tak ada org nak shout nanti..... thanks nanti click2 ya...

anon: thanks for ur insight.... maybe they have reason not to participate in the survey or they do not know about this...

aboi: thanks, tapi tak begitu baik result sebab tak ramai respondents

rara: thanks...

ezzati: of course u are...

eyriqazz: he he he alamak jangan le ditarik balik....

suraya: tak apa maybe next time...

JAI said...

Good info bro...bilalah nak dapat ribu-ribu nie..hehehe

yaNa MaLeK said...

hi..ala br je stumbled to ur blog..lots of info to be shared..xtau pon psl survey..

btw do visit my blog..
http://yanamalek.blogspot.com

bile nak dapat ribu2 ni gak..hehhe

Solehah said...

tq result survey ni..bagus ni..

DaHLia said...

memang jarang lelaki suka jwb survey...dan lagi2 survey gini, memang laa kan...kalo dah yg mengaku otai tu, memang xde nye nk jawab survey cam gini..

Bo the Nerd said...

bagus info and analysis. respect. (dari yg amik bahagian dlm survey ini)

Sharinginfoz said...

jai: alamk ribu2?? unique kenalah maintan 1K ke atas....

yana: thanks.. semua nak ribu2... dah melawat ur blog...

solehah: thanks for the participation...

dahlia: maybe ada kebenaran...

bo: thanks..... memang dialu-alukan susah payah jawap survey....

lizz said...

owh, terlepas lak survey ni. huhuhu.neway, nuffnang terbaik for me.untuk masa skrg lah.heheh

zella said...

rugi tak wat survey ni...

DaHLia said...

hp!!

Sharinginfoz said...

lizz: tak apa nanti lain kali ya..

zella: it is ok...

dahlia: thanks.. datang lagi..

eYra said...

tahniah mr.sharinginfoz...

sesuai dgn ur nick name....

dah kuar result ur survey...tahniah

fizranier said...

saye br je dpt rm13.90..huhu..bile nk cash out..huhu

y@n@ M!B said...

great info..=)

Sharinginfoz said...

eyra: thanks.... suka kongsi...

fizranier: tak apalah slow2..

yana: no problem..