Pages

Thursday, December 17, 2009

Mengapa Perlu Perancangan??????

Adakah anda tahu mengapa kita kena buat perancangan????? Tak kisah le perancangan untuk belajar ke, kahwin ke, anak ke....... apa-apa le.......

Pertama sebab untuk mengetahui halatuju / tujuan sesuatu perkara.... Yalah contohnya kalau kita naik kereta then tak tahu halatuju so nak bawa kereta tu pi mana..... Mestilah ada destination.... Kalau tak asyik pandu aja tak tentu arah.. buang masa aja....

Kedua, untuk mengelakkan ketidaktentuan...... contohnya, kalau majlis kahwin kita kena le buat perancangan berapa orang datang so from there bolehlah kita bajet banyak mana makanan nak disediakan.. kalau tidak kan tak cukup or lebih makanan susah pula.. siapa yang malu???? sudah tentu bukannya orang yang datang.......

Ketiga, untuk memudahkan sesuatu kerja..... Hmmmm tanpa perancangan kita tak tahu apa nak buat, pas tu tak tahu sama ada benda yang kita buat tu betul or tak...... Apa-apa pun, tak ada siapa merancang untuk gagal kan tetapi ramai yang gagal untuk merancang......

12 comments:

Eyriqazz said...

u r rite dude...Fail to plan,plan to fail..

zack zukhairi said...

macam aku, aku x suke merancang sebab kadang2 aku akan kecewa bile bnda yg aku rancang tapi aku x dpt.

Si budak Aboi said...

tapi? faith is better than a plan !

Mr ProPiTo said...

aku kekadang merancang.. kadang2 tak..hehe..

Yanie said...

btol tu...penting tu perancangan

ezzati said...

betul sme tu akk..yg penting ada plan....buat pape pun kn ada plan

Sharinginfoz said...

eyriqazz: u are so right.....

zack: cuba rancang skit2...

aboi: hmmm, just different opinion, right?

propito: yalah kadang2, tak consistent kan...

yanie: rancang sebelum anda dirancang....

ezzati: hmmm, at least kita tahu apa nak buat...

Nikel Khor said...

planning for future

Solehah said...

btl3..kita perlukan perancangan..kalo boleh biar lagi jauh ke depan..

Sharinginfoz said...

nikel khor: yes, without planning, itis very difficult....

solehah: berpandangan jauh... i like that...

Dak Wan said...

Mereka berkata "Hidup tanpa merancang, Ibarat merancang untuk mati!" So rancang hidup untuk hidup k? Hehehe

Sharinginfoz said...

dak wan: memang tepat sekali..