Pages

Tuesday, December 29, 2009

Jom Beli Alat Tulis


Sesi persekolahan akan bermula dalam beberapa hari lagi.... Memang anak2 menunggu waktu untuk membeli peralatan sekolah termasuklah alat tulis.. Bagi mak bapa pula, apa lagi duit le..... Ingatkan benda alah ni free ke....

Anyway Just nak citer mengenai perbezaan harga i.e. cuba tengok pensel warna jenama Faber di atas, 12 batang yang panjang.... Harga di kedai i.e. kat MPH ataupun kedai alat tulis dalam lingkungan RM23.00 dan pensel 2B 6 batang ialah RM5.60...... so bayangkan kalau ada anak 4 orang berapa anda kena keluarkan duit...... RM114.40......

Hmmmmm kalau nak jimat jangan malu-malu pi le kat Mydin....... harga bagi pensel warna ialah RM14.50 dan pensel 2B tu RM3.20...

So untuk 4 orang anak berapa anda akan jimat.....RM43.60... So hampir RM50...... Sesetengah orang berpendapat bahawa beli kat Mydin ni bagi orang yang price sensitif aja.. Tapi kalau beli barang-barang alat tulis kat mana-mana pun quality sama, yalah sebab kita beli jenama yang sama....

Ini saya bandingkan menggunakan jenama faber, memanglah kalau beli jenama lain ke, pensel warna yang pendek ke lagi jimat... Apa-apa pun sebagai pengguna, survey dahulu... jadilah pengguna yang bijak......

11 comments:

♥z@z@♥ said...

huhu..rindu nak beli alat tulis..rase nak skolah balik..haha

ayisy said...

salam. di mydin memang murah. tapi di tempat saya takder mydin. huk3!

dulu masa zaman sekolah semangat nak beli alat tulis, bila dah sambung belajat tak pernah beli alat tulis. semua pakai yang free dapat masa sertai kem, program, ceramah dan sbg. hehehe :P

|| NaFiRaa || said...

ai suka beli mydin jek..kikiki..sbb??? anak ai kai pensel kejap jek.. pastu ilang!! adesslahh.. asik kena beli baru jek!!

Si budak Aboi said...

xkisahlah asl ade !

ezzati said...

xtvt plg best mse skolah dulu...yihaaaa

Sharinginfoz said...

zaza: beli le pas tu bagi kat anak2 jiran....

ayisy: memang murah....memang bersemangat kat esp budak2..

nafira: yalah budak2 selalu hilang alat tulis...

ezzati: memang best kan masa dulu2....

Alimaz-Kembara Terasing said...

terasa nak sekolah semula....

Eyriqazz said...

Anak masih kecil...beli anak tulis untuk anak buahje la dulu

http://eyriqazz.blogspot.com/

Solehah said...

sure ka kualitinya same eh?confius sebab murah drp price kat tmpt lain je..

Sendra said...

ok,aku lepak sini pulak..owh,alat tulis..utk student studio base macam aku,terpksa beli kat kedai stationary yg besar,sebab kami pakai kena brg yg khusus..so,mydin tak membantu lahh..bilalah mydin nk jual alat tulis utk artist2@arkitek student ni..hurm.

Sharinginfoz said...

aboi: memang betul.... janji ada kan..

alimaz: seronok apa zaman di sekolah kan...

eyriqazz: beli sekarang pas tu simpan untuk masa depan, he he he

solehah: sama aja.... lainlah kalau beli jenama lain... anyway kat tesco pun murah gak....

sendra: hmmm maybe kena suggest kat mydin ni....