Pages

Friday, December 11, 2009

Mengapa Anda Berbelanja Lebih (Boros le tu)????

Just nak tanya semua apasal yang kita kadang2 suka berbelanja lebih daripada yang sepatutnya..... Hmmm tapi perkataan lebih tu sangat subjektif sebab definisi seseorang sangat berbeza.. Apa-apa pun kemungkinan kita akan overspend adalah seperti berikut:
  1. Berbelanja ni sangat seronok..... Kalau tak seronok tak ada le orang pi kat shopping mall kan..... Cuba tanya orang yang lalu lalang kat situ, seronok tak pakcik berbelanja..??????? Contohnya anda berasa sangat suka ke bila dapat handset sendiri buat kali pertama.... Hmmm bagi saya seronok sangat.... Entah berapa lama saya beli 1st handset.... happy sangat.......

  2. Dah iklan banyak sangat saya beli le..... Hmmmmm nak salahkan syarikat pengiklan pula.... Dah awak beli takkan iklan pula jadi "scapegoat".... Cuba buka newspapers atau TV mesti ada aja iklan...... Pas tu pulak buat iklan nampak sedap aja.... tapi masalahnya bila pi makan benda alah tu, hmmm lain pulak nampaknya.........

  3. Ada credit card, tenyeh aja... Hmmmm ini satu lagi kan.... Mudah sangat nak dapat kad kredit, yalah start kerja gaji RM1.5K ke atas dah boleh apply.... Pas tu pulak bukan satu, 3 sekali ambil.... Then bila kita bayar OK aja... Tambah lagi limit... Hmmmmmm, sepatutnya kad ni untuk mudahkan urusan pembayaran tapi dah jadi tempat kitaa berhutang pulak kan....

  4. Kawan2 saya semuaa guna blackberry, so saya pun beli le juga... Ini salah satu contoh tarikan rakan.. Yalah kita kawan pas tu semua kawan2 kita guna teknologi terkini.. Takkan kita tak nak beli sama kan..... Hmmmmm, kalau tak diaorang cakap tak geng pulak......

Apa-apa pun sebagai rakyat yang berbelanja secara berhemah...... Fikirlah terlebih dahulu sebelum anda berbelanja..... Beli mengikut kemampuan......

4 comments:

Eyriqazz said...

berbelanja lebih sebab pakai kredit kad..kadang2 tak sedar yg kredit kad tu hutang..psikologi..disablekan button word verification la,senang org nak komen..

ezzati said...

Saya bru close 2 CC..ada lagi stu..simpan buat emergency..huhu(alasan) ..

mcm dh penyakit lak kan..mmg x dpt nk elak shopping ni..just skrg ni dh pandai control sket..mula2 keje..ada duet sendiri..mmg xcited..sume nk beli..hee :)

cikTi said...

sbb2 kat ats tuh sume mcm btol je,
tp mmg kdg2 susah r nk cntrol dri spya x blnja lbeh2,.
ade cdngn takk,.,

Sharinginfoz said...

eyriqazz: memang betul kan... dah disable button verification.. thanks for ur suggestion...

ezzati: simpan le satu kan emergency.....

cikti: hmmmm, nak control, jgn bawa kredit card, pas tu buat le list kalau nak beli barang, pi jalan make sure perut tak kosong.... kalau tak berjaya juga.. apa kata transfer sikit ur money to me...