Pages

Tuesday, December 1, 2009

Apa Budaya Orang Amerika??????

Saja nak share sikit sebanyak budaya orang Amerika yang mana baik, kita boleh ikuti kan..... Tak ada masalah punya... Bukannya benda yang mereka buat tu tak baik kan??????

  1. Sangat tidak formal..... Mereka akan treat orang sama sahaja tidak kira yang muda atau tua dan tidak mengikut kedudukan di dalam masyarakat.. Bagi rakyat Malaysia, normally, kita lebih beradab dengan orang lebih dewasa daripada kita kan......

  2. Direct to the point..... Hmmmm mereka tidak suka pusing-pusing atau beralas bila bercakap..... Kalau kita mesti le nak cakap i love you pun susah... guna bahasa kiasan le... macam-macam kan.... kauorang mesti tahu yang sedang atau hangat bercinta....

  3. Tidak suka senyap...... Mereka lebih suka bercakap apa-apa benda entah apa-apa daripada senyap aja... So kalau yang senyap sepi tu nak teringin nak pi US, belajar le bercakap2, tak kisahlah pasal kucing ke, pasal ulat bulu ke... apa-apa le....

  4. Sangat menepati masa... Hmmm yang ni kita Malaysian selalu dilabelkan sebagai waktu Malaysia... Yalah janji kul 12.00 tgh datangnya kul 1.30 petang.... macam2 alasan kan.... trafik jem le.... hujan le.... tayar pancit le.....

  5. Suka pada kebersihan..... he he he Malaysian pun suka pada kebersihan kan........

10 comments:

kenwooi said...

well.. that's a different culture..
some are good.. some are bad.. =)

kenwooi.com

cikTi said...

em,,
bgus jgk bab2 tepati jnji tuh,
tp bab2 ckp bralas2 ni,,org mlayu mmg dtkdrkn mcm tuh kot,.
sbb org mlayu jnis mdh trase,.
tp bkn smuala,.

♥sofiYy khanYm z.khan♥ said...

hehe..

(^_^)

yang direct to the point is my fav..

Solehah said...

1,2, n 3 tu mmg obvious sgt...

Eyriqazz said...

How about UK?

Sharinginfoz said...

sofiyy: memang tak boleh direct to the point sangat kan tapi kadang2 kena cakap terus terang.....

cikti: yalah budaya timur katakan...

kenwooi: ambil yang baik kan...

eyriqazz: maybe somebody boleh bagitahu mengenai UK.....

solehah: emmang obvious kan.....

JieJie said...

bile cakap nak jadik mcm amerika..org mesti pandang serong..sbb..asyik pkr -ve..y not amek yg +ve??mcm yang syaring kate...tepati mase..jage kebersihan..dorang jugak kerja keras..:)huhu..i like this topic..:)

Sharinginfoz said...

jiejie: yalah setiap bangsa ada yang positif dan negativ.. so faham2 le yang mana perlu kita ikut..... thanks... kalau suka nanti datang lagi ya...

Evi LoLyta said...

salam ziarah

Sharinginfoz said...

evi: salam.... lain kali dtg lagi ya.....