Pages

Friday, December 25, 2009

Anda Telah Menang RM10,000????? Lupakan Saja....

Pernah tak anda menerima panggilan telefon atau e-mail yang menyatakan anda telah memenangi hadiah sebanyak RM10,000????? Kalau tak pernah, nanti saya akan pernahkan anda.......

Biasanya ianya daripada sindikit..... So janganlah percaya.... Normally modus operandi diaorang ialah .... mereka akan call dan cakap, tahniah anda telah menang RM10,000 atau nombor sim card anda telah terpilih atau orang kaya dari Arab saudi nak sedekah kat anda........

Tapi sebelum hadiah tersebut anda terima, apa kata anda bayar RM1,000 untuk processing fees.. Apa benda ni tadi cakap menang ni kena bayar pula.... So bila anda bayar, sorry le, anda tak akan dapat apa-apa.........

Mereka hanya nak kenakan anda dan nak duit anda.. So hati-hati... mereka akan guna berbagai-bagai cara... secara mudahnya... kalau orang nak bagi duit kat anda, lepas tu anda kena bayar atau disclose your details, i.e. account number, address, abaikan saja..... Cakap kat dioarang....... SAYA TAK BERMINAT.... encik simpan le duit tu untuk kegunaan encik di masa akan datang.....

15 comments:

Hang TuARC said...

hahahah benda ni aku start taw dr form 4...emel banyak masuk menang lottot la loteri asia tenggara la..
mcm2

Faizal Azelan said...

Kalau aku la..dapat panggilan Hangit camnie...aku layan...lama pun xpa...bukan aku yang bayar..ahahaha..last skali cakap.."lu kalau nak sangat duit 10k tu, lu amik, gua sedekah ja..amal jariah"

Naz said...

yup slalu gak dpt sms.. call x pnh lagi.. pelik kan, how did these ppl get our number.. sigh!

HAZWAN17 said...

tu sume scam je..jgn percaya

hisham said...

nak duit kena usaha ler....hehehe

Atiqah said...

pernah tok sy dpt pggln menang kete..so parents sy pun pegi la nk tuntut..kna bwk skli buku bank,dorg arah pegi 1 bangunan ni,konon pejabat la. tp kosong x de perabot lgsg pejabat tu, pastu abah sy deal ngn org kat situ, mcm ketua dorg la..sekali ngn bodyguard jg pntu..
mak sy dh rsau dh, rsa x sdp hati semcm..siap mntk buku bank la ape la..bila abah sy ckp x nk, dorg pksa2 lak..Alhamdulillah Allah lindung family sy mse kejadian tu..x de ape2 yg berlaku..Alhamdulillah parents sy bijak handle keadaan cmtu..
sllunye sindiket cmni suke cri org tua yg byk simpanan..org kpg yg x de pljrn hidup2 kena tipu..

helena's said...

pernah tp sumpah tak percaya!

cikTi said...

bnde2 mcm nih mmg mrepek.,
manela ade org senang2 nk bagi duit,.,

Sharinginfoz said...

Hang TuARC: yang penting abaikan, tak ada duit mudah kan....

faizal: tapi kan buang masa kita pulak...

naz: biasalah ada kot sindiket yang jual, i.e. nombor kita masa apply kad kredit ke, beli telefon ke....

hazwan: memang tak boleh percaya...

hisham: memang betul usaha....

atiqah: thanks for sharing, sekarang ni macam macam jenis cara diaorang buat.. berhati2 le...

helena: jangan percaya....

cikti: merepek2 baik kita makan kerepek lagi sodap....

Si budak Aboi said...

maner ade rezki dtg bergolek klu x diusahakan !

eYra said...

yang calling2 xper nah lg dpt..yang sms tu bnyk kali dah..tp malas nak layan

Sharinginfoz said...

aboi: memang betul tak ada benda yang senang

eyra: buat dek aja...

ayisy said...

salam.. hehe.. saya pernah kena. kdg2 kelakar dgr diaorang ckp sungguh2 nak hasut saya. kih3!

Sharinginfoz said...

ayisy: baguslah tapi hati2...

wawayumie said...

owh penah sangat..
dah la cakap slang indon..
minum powerroot pon dak tiba2 menang duit ciap mintk no akaun..manyak cantik
wawa pon sound balik ahh..ciap cakap aku tepon polis ko nak?? pastu indon tu cakap apa taw.. "jagalah cik saya taw cik kat mana,kalo saya jumpa,saya rogol cik" OWH..seram gilerr...!!