Pages

Wednesday, December 2, 2009

Guna Mykad untuk Subsidi Petrol


Mengikut Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni, Kerajaan akan memperkenalkan penggunaan MyKad bagi rakyat Malaysia untuk menikmati subsidi petrol mulai Mei 2010..... Buat masa ini Kerajaan dalam proses membangunkan sistem ini......... Dengan sistem ini kelak, Kerajaan dijangka dapat berjmat lebih RM2 billion.....

So diharap selepas ini tidak timbul lagi masalah penyalahgunaan MyKad bagi tujuan menikmati subsidi minyak..... So tak tahulah macam mana government nak lakukan ini semua... Adakah mereka yang berpendapatan tinggi, yang juga rakyat Malaysia layak menikmati subsidi... Adakah mereka yang menggunakan kereta mewah masih dapat beli minyak dengan harga subsidi?????

Apa-apa pun bagi warga negara asing, mereka tidak lagi dapat menikmati petrol pada harga istimewa......

Mengikut perkiraan saya... pada harga pasaran minyak mentah pada hari ini ialah lebih kurang USD78 per barrel dan kadar mata pertukaran wang asing ialah 3.4 bagi setiap USD, HARGA PASARAN TANPA SUBSIDI ialah RM1.98 untuk satu liter...... Untuk pengetahuan semua satu barrel sama dengan 159.6 liters.

Macam mana nak kira??????????

Harga pasaran = [(Harga minyak mentah satu barrel)/159.6] + Kos of pengeluaran (termasuk nak tukarkan minyak mentah kepada petrol yang kita guna, kos pengangkutan, komisen pada stesen minyak + sebagainya).......

Harga pasaran = [(78X3.4) / 159.6] + RM0.32 (ini saya dapat daripada pembacaan dulu2, tak ingat mana sumbernya, maybe kos sekarang dah berubah)....

11 comments:

cikTi said...

GUNE MYKAD PLAK DAH,.
ARAP2 DPT MMBERI PERUBHN KPD YG LBEH BAEK,.

cikTi said...

hai tuan rumah,
dh link kamu dh,

cikTi said...

dh link dh la,

Lyana Hisham said...

click2 comp security :)

Sharinginfoz said...

cikti: yalah harap2 dapat memberi perubahan yang berkekalan dan baik... dah link your blog...

lyana: thanks.. naanti datang hari2 pun tak apa.....

Hanida Lavida said...

rakyat malaysia yang berpendapatan tinggi dan berkereta mewah, mereka juga rakyat malaysia kan?
so, mereka juga layak mendapat subsidi.. :)

Sharinginfoz said...

hanida: memang betul tapi kalau nak agihkan subsidi mesti bagi pada golongan yang betul2 memerlukan....

Nova said...

Wah! canggih la kalau boleh guna mykad. Tapi tertanya-tanya jugak macam mana sistem diorang beroperasi nanti.

Sharinginfoz said...

nova: memang tak tahu macam mana mechanism dia... apa-apa pun biar semuanya berjalan lancar...

Solehah said...

the best way to control laaa..

Sharinginfoz said...

solehah: harap2 implementation lancar....