Pages

Thursday, December 31, 2009

Dah Buat Bajet Ke????

Esok dah 1 Januari 2010, so sudahkan anda buat bajet diri sendiri....??? Bajet ni sangat penting... atleast kita boleh tahu berapa yang kita bakal terima dan berapa yang kita akan belanjakan.... So selepas itu kita tahu sama ada akaun kita tu ada lebih or ada kurang....

Selepas itu, kita carilah jalan untuk memperbaikinya.. i.e. kalau lebih banyak belanja daripada kita dapat so, maybe kita kena ubah perbelanjaan kita, buang yang mana tak perlu ataupun cuba cari jalan untuk tambah income........

Satu lagi yang pentingnya buat bajet kita dapat tahu ke manakah duit kita dibelanjakan dan dari mana datangnya pendapatan kita....

Berikut adalag contoh income dan expenses:

Income:
  • Gaji
  • Bonus
  • Sewa rumah (anda adalah tuan punya rumah le...)
  • Kerja part-time
Expenses:
  • Simpanan / pelaburan
  • Insurans
  • Perbelanjaan sara hidup (i.e. anak-anak dan keluarga, bil, makan, etc)
  • Transportation (i.e. petrol, LRT, bas, senggara kenderaan)
  • Pinjaman (kereta, rumah, hutang koperasi, kad kredit)
Jangan ingat bajet ni untuk orang yang dah kerja aja.. Student pun sangat penting......

Income:
  • Duit PTPTN
  • Mak dan Ayah
  • Boyfriend / girlfriend (ada ke income from them?????)
Expenses:
  • Sewa rumah
  • Makan
  • Telefon
  • Bas, teksi
  • Wayang, belanja awek
  • Buku
Apa-apa pun diharapkan tahun 2010 ni kita boleh manage kewangan kita dengan lebih baik....

19 comments:

Eyriqazz said...

Slalunya budget yg dibuat sekadar hangat-hangat tahi ayam...huhuhu..

::alwaniamalini:: said...

erm..azam thn baru saya memang nak uruskan kewangan dengan lebih baik..2009 ni rasa cam tunggang langgang je..hopefully 2010 will be better. thanks for the tips! :)

mamai said...

tiap-tiap bulan buat budget dag naik muak dah nie

ezzati said...

dah buat dah...heee :)

Si budak Aboi said...

ok ! cukai dan zakat jgn dilupakan..

honeyy said...

budget byk sgt taun depan. tp xtau lah dpt fullfill ke x..hehe

Suliana said...

baru igt nak beli kusi..hehe

Bo the Nerd said...

bagus entry ni. asyik2 nak kuruskan badanlah, nak beli rumah lah, nak kawin lah. takde manfaat langsung.
aku salute entry nih.letak kat innit pun best ni.

Sharinginfoz said...

eyriqazz: he he he tak apa.. kena tukar culture ni....

alwania: memang bagus niat yang sangat baik...

mamai: tak apalah.... slow2 oklah nanti..

ezzati: memang bagus...

aboi: benda yang wajib kena buat....

honeyy: tak apa....

suliana: beli kerusi.... he he he

bo the nerd: thanks... apa-apa pun sama2 kita kongsi...

alhariesz said...

bajet saya selalu tak cukup bajet.... huhu

2010 makan ikan kering la jawabnye... T_T

mira ellyna said...

alhamdulillah ade org egtkn thankzz yaa
:)

otteck45 said...

tiap2 bulan buat bajet tp slalu ja overbajet. taun ni kena disiplin..

eYra said...

jarang wat bajet..main redah jer...hehhehe...

kdg2 wat bajet mengejut..paling penting tiap2 tahun wajib buat pelaburan dkt ASB...hehhehe

♥S@R@♥ said...

lum lagi dan xpernah buat pun..sob..sob..

_Yaya_ said...

hehe..thanks undi yaya..
pasl bujet tu..
nnti da dpt elaun bru start..hehe
thanks nice infoo
mmg sharing laa

hisham said...

salam...i x wat pn budjet...huhu,,,tp igt nk watla..i ni asik xde duit je...haha..k la,,HNY..tk cre

Sharinginfoz said...

alhariesz: tak apalah at least tahu kemana pi nya duit..

mira: sama2 ingat mengingati....

otteck: biasalah kan...

eyra: tak apa janji ada matlamat...

sara: tak apa sama2 belajar...

yaya: no problem... small matter aja.. u are welcome

hisham: boleh buat le.. slow and steady

CelloTape said...

Hie...

Baca tru Agent_Sesat...then mau tau gak budget apa yang dimaksudkan...hehe

Now l understand...Good Info

Salam perkenalan...and Happy New Year...

Sharinginfoz said...

cello: thanks.. nanti datang lagi...