Pages

Tuesday, December 22, 2009

Cukai Kad Kredit RM50, Bila Kena Bayar??????

Selepas pengumuman bajet 2010 oleh PM baru-baru ini, ramai yang tertanya-tanya bilakah cukai ke atas kad kredit sebanyak RM50 akan dikenakan....

Berdasarkan The Star online, bagi pelanggan kad kredit yang baru, i.e. kalau anda dapat kad kredit pada tahun depan, 5 Januari 2010, anda dikenakan cukai sebanyak RM50 terus....... Maybe dalam statement anda nanti akan tertera RM50 cukai ataupun anda kena bayar RM50 kepada bank......

Bagi pemegang kad kredit sedia ada, anda akan dikenakan cukai pada ulang tahun kad anda, sebagai contoh kalau anda ambil kad kredit tahun ini pada 8 Jun 2009,..... cukai tersebut hanya akan dikenakan pada 8 Jun 2010.......

So kalau yang nak melambatkan bayar cukai kad kredit, ambillah sebelum 31 Disember tahun ni.. Anyway sebelum anda ambil kad kredit fikir terlebih dahulu sama ada perlu ke tak kad kredit.......

Satu lagi, ada juga sesetengah bank menawarkan rebate ke atas cukai tapi please do your homework as I will not promote any credit card here..... Sebagai customer, fahaami terlebih dahulu mengenai kad kredit sebelum anda memilikinya...

25 comments:

Suliana said...

oo..itu mcm kah??hehe..sume nak kena cukai..pasni, barang dapur pun ada cukai kot..tension tul, gaji serupa gak..anyway, good info..

zella said...

hurm...
naseb baik xguna kredit kad..hehe

sumijelly said...

sumer benda nak kene cukai kan?? hehehe
click ur sanex.... hehehe

RedLife2Love said...

tak berminat nak tambah hutang yg sedia ada.. huhu..

Si budak Aboi said...

alamak sek bek ade satu aje..!

intan.maisarah said...

bile karika sri dewi nk di sebat?

ezzati said...

kad kedit sy dr 3 dh tinggal 1...hehe..bgskan sy :)..

Kaseh NazLieza said...

ha'ahla my nuff asyik tido jer...npe erk..huhu
already click ur nuff 'sanex' on 22 dec 2009 at 9.47am

Fatin Aliyya said...

tengs eh sbb komen at my page ( hehe, komen xder kaitan ngn ur entyr lak) --mukadimah

btw, kad kedit.huhu.x mampu laei den.:)

misz_nierah said...

sy klik sanex dan samsung. klik nuff sy yg tito tu smpi jage. hehe

sue said...

xberani gune.habis kalau ade tapi xgune pon kene gak ke ea?

Put3Ri Amani said...

pu3 x pkai crd crdt...guna cash je..ada duit enjoy,x de duit blogwalking jek...huhu

Sharinginfoz said...

suliana: harap2 memang tak membebankan rakyat....

zella: ada juga kebaikan kad kredit... yang penting disiplin...

sumijelly: hmmm mudah dapat cukai.. thanks nanti click lagi....

redlife: memang betul.. kalau boleh kurangkan hutang

aboi: satu for emergency kan...

intan:??????

ezzati: memang bagus....

kaseh: tak apa nanti siram air biar dia bangun..

fatin: sometimes baik tak ada dr ada....

nierah: click banyak2.. nanti kalau bangun saya click awak punya..

sue: memang kalau tak guna pun kena cukai....

put3ri: bijak2......

Eyriqazz said...

kad kredit eden tinggal satuje lagi.Kad kredit =keburukan lebih byk dari kebaikan (for me la)

mamai said...

hidup ku senang tanpa kad kredit

Sharinginfoz said...

eyriqazz: bagus tu..... memang kalau tak manage properly banyak buruk...

mamai: memang senang kan...

hisham said...

aku dulu ade..tp dh kantoi...huhuhu..elok gak..tq share ni ..

Sharinginfoz said...

hisham: he he he....

cikTi said...

kad kredit plk dh,..,
ntah nk komen ape,

Sharinginfoz said...

cikti: he he he, komen jangan tak komen...

Melz said...

aku takde kad kredit :D miahaha

DaHLia said...

fuhhh seb baik i dilarang mendaftar kad kredit..sbb jenis yg mudah membeli...kang dpt2 bil kang mesti menangis susah nk byr..so berbelanja pun berpada2 je laaa.. tp susah gak esp time2 nk kna byr hotel @ xcukup cash utk beli something...huhuh

Sharinginfoz said...

melz: bagus2....

dahlia: hmmm dilarang ya..... tak apa...

**Bila Comel Jadi Comot** said...

thaz good info..mmg xpatut ..walau comel guna 1 cc jerw tapi..kalau smp rm50 1 kad mmg melampau kan..

Sharinginfoz said...

comel: no problem...