Pages

Sunday, December 27, 2009

Duit PTPTN, Beli Telefon ke?????

Betul ke ramai daripada students kat IPT yang dapat aja duit PTPTN beli benda-benda yang boleh dikategorikan sebagai pembaziran..... i.e. telefon bimbit yang berjenama dan mahal, beli motosikal ke.....

Sorry entry ni bukannya untuk menyalahkan sesiapa tapi ingin mengetahui sejauh manakah kebenarannya......

Setahu saya, jumlah duit yang pelajar dapat bergantung kepada gaji parents... So kalau gaji parents tinggi mungkin tak dapat le duit poket from PTPTN tetapi hanya duit yuran.. Kalau gaji parents tu kurang sedikit, so maybe duit student akan dapat 75% daripada kelayakan ataupun 100%..... of course duit tersebut untuk tujuan pembelajaran kan????

Tapi memang ramai students yang complaint bahawa duit yang diberi tak banyak dan of course tak cukup even tak beli benda-benda yang tak sepatutnya, yalah kan sekarang ni cost of living telah meningkat.... Lagi satu, kos pentadbiran sebanyak 4% dilihat membebankan pelajar dan sebaik sahaja mereka habis degree, kena buat pembayaran terus walaupun belum bekerja...

So apa lagi, need your feedback on this.... Thanks...

16 comments:

Fina said...

betul kot cuz saya pelajar ipt sendiri. tapi sy tak hadapi sgt sbb elaun 100% dpt dari parents lah.. T__T dpt ptptn tapi utk cover yuran je.

Si budak Aboi said...

x syak lagi !

Olak said...

mmg btol..wahahhaa
(pengalaman peribadi)

dianna said...

i memang dari dulu lagi x amek ptptn. tengok kwn2 amek pun dah takut. duit dpt xlah byk mane, tp bile time nak kene bayar tu, mak aihh sakit. entah lah, manusia kalau dah dpt duit memang lah lupe, kalau boleh semua nak beli,

::alwaniamalini:: said...

erm..saya tergolong dalam student yg gaji parents tinggi sket tu..so PTPTN memang dapat sket jela.. cukup2 untuk bayar yuran. kena plak study kat UPM, yang yurannye memang sedikit mahal...bile dah tolak yuran, tinggal RM100 je..mana leh survive ngan duit tu dalam masa 6 bulan satu sem huhu.. so terpaksala mintak duit dari mak..

amirah said...

terpulg pd student nk gna dwet pt
lau pandai gna rsanya ckup2 utk 1 sem
lau x gna dwet fama ler jwbny

HAZWAN17 said...

beli moto agak patut kot...
lebih2 lg no resident....
klu hp mahal x berape patut

Sharinginfoz said...

fina: thanks for sharing....

aboi: that's the one...

olak: yalah bercakap melalui experience kan...

dianna: yalah sebab lama juga nak habis kan...

alwania: RM100 untuk satu sem.. nasib baik pa dan ma ada kan....

amirah: guna talian hayat kan...

hazwan: jauhkan.....???

Fatin Aliyya said...

bg sy wolopon tetiap buln dpt elaun.aser mcm x ckup.duit keluar mcm air.

wolopon da try jimt cermt thp gaban pn kdg2 kiter x psn kiter kuar duit hari2 wolopo siket.

kdg2 sbb ekonomi x menntu.hrga brg pn kadg2 naek trun.

pastu bygkn bg org yg xder transport nk kn ulng alik gn cab.sume pkai det.

no money no service.erm...

Naz said...

seigt saya, masa time student dulu, sy amek ptptn masa diploma jer.. tu pun lps wat rayuan. so 1st & 2nd sem x dpt. 3rd sem baru start dpt. tapi yg best tu, tgk2 ptptn paid in arrears for 1st & 2nd sem tu gak skali ngan 3rd sem. so cam terkesema la dpt RM7,500 (ms tu satu sem RM2.5k per sem). And at that time, mmg x pnh pakai hp lagi so dah dpt "durian runtuh" tu, hehe capai ler satu hp.. =)

Anyway, that was my time & my experience. In my opinion, duit ptptn tu x sepatut nyer digunakan utk beli barang2 yg x berkaitan ngan pelajaran. sbb mmg tujuan kita amek pun kan utk belajar, so guna kan la sebaik2 nya... (puas dah pesan kat adik2 ku benda ni, tp bukan nak dgr... ptptn abis, still mintak mama&ayah.. aiyo...)

Sharinginfoz said...

fatin: yalah barang2 sekarang harga naik kan....

naz: thanks for sharing.... biasalah dapat duit sekali banyak, ada aja idea kan..

PiNk ButTeRfLy said...

topik yang menarik.

sekarang i sambung Masters, tak amik ptptn, dapat scholar. Alhamdulillah.

reason tak amik ptptn bukan sebab scholar tapi sebab bahana ptptn ni sendiri.

mase degree, i sempat amik ptptn utk tahun pertama.

mase tu smue kawan2 pun apply, so ikut apply.

lepas tu kakak n abang insisted i kene amik ptptn juga sebab they both applied.

duit blanja parents bagi, tiap2 minggu balik rumah. duit ptptn dapat full sebab ayah dah bersara. gune ptptn utk bayar yuran je.

selebihnye enjoy. shopping, beli hp, gadjets etc. duit buku parents dah bagi.

terus terang, i takkan bagi adik n insyaAllah anak2 i pakai ptptn. memang 1 pembaziran.

tu je komen ikhlas. =)

DaHLia said...

hehehe mmg beli gadget dn buat shoping...xcukup, mintak ngan FAMA especially bila dah hujung2 sem..

tp, memang xberbaloi laaa...better amek insurans pendidikan..menabung...so nnti bila dah sampai umur, cukup duit... SSPN?? NO!!!

Sharinginfoz said...

pink: thanks for sharing.. tapi ramai yang nak tak nak kena ambil ptptn disebabkan oleh kewangan... apa-apa pun harap govt akan kaji untuk kebaikan semua....

dahlia: he he he, thanks for mengaku...... insurans pendidikan memang penting, yalah perancangan masa depan

Dayung Serian said...

topik yg menarik.
Dulu masa study, amik jgk ptptn ni tp nasib baik dpt sikit jer. Mmg tak cukup..nk byr sewa umah, belanja harian, tambang cab etc tp kena berjimat sbb guna duit tu jgk utk beli tiket tambang balik S'wak.
Skrg bayar melalui potongan gaji...tak lama lagi abis.

Sharinginfoz said...

dayung: thanks for sharing.... memang kena jimat kan especially kalau yang perlu travel....