Pages

Tuesday, July 12, 2011

Macam Mana Nak Buka @Aktifkan i-Akaun KWSP?

Jom kita tengok macam mana nak aktifkan @buka akaun internet i-akaun KWSP. Memang penting dan memudahkan urusan bila kita ada i-akaun kerana ianya menjimatkan masa kita. So tak perlulah pergi ke kiosk KWSP untuk check balance akaun kita.

Bila keluar benda alah ni, click "saya bersetuju untuk mengaktifkan i-Akaun.

Selepas tu pilih mana satu, i.e. nombor ahli ke, nombor kad pengenalan ke dan isi le butir-butir. Seterusnya masukkan kod pengaktifan yang telah didaftarkan kat kiosk KWSP.
Akhir sekali, masukkan segala butir-butir yang diperlukan dalam pendaftaran ini, i.e. ID pengguna (username) dan kata laluan (password), e-mail dan nombor telefon.

Rasanya tak sampai 15 minit dah siap pendaftaran ini.

Lepas tu masuk semula ke website KWSP dan pilih "login ke i-Akaun" dan masukkan username dan password yang didaftarkan sebentar tadi. Dalam i-Akaun ini, macam-macam kita boleh tengok dan check, i.e. profil peribadi, penyata semasa dan tahun lepas, status pengeluaran, sejarah pengeluaran, penamaan dan macam-macam lagi.

So selamat ber"i-Akaun".

16 comments:

eelobor said...

yup...memang menyenang lagi memudahkan. dah lama gak kawan register nih....

KiD said...

yup... aku dah lama gunakan i-akaun nih,.. mudah dan pantas kan,, hehheh
Cara Dapat 9 Iklan Grapevine

:.—¤÷('[¤*F.a.n.a*¤]')÷¤—- said...

bagus info yang berguna..thanks!

My Little Diary said...

dah ada i-akaun ni...
tapi dah lama pulak tak masuk website KWSP...huhuuuuu

Myvitrd said...

sama dengan aku.. dah setup dah lama dah akaun i ni.. memang senang nak semak kita punya statement.. nak print pon bila-bila je

danish said...

Memang mudah tetapi ramai lagi yang tidak mengendahkannya

Noriz said...

mmg bagus part I-akaun ni...tak yah tunggu no lama di kaunter..semua boleh cek...klu ada masalah...email je diorang..

relevan said...

Best dapat tengok duit.. kalu dapat keluar semua kan bagus..

amirah said...

dah lupa dah password nya...huhu

LiFe KaMi said...

memang dari hari tu lagi nak buat tapi asik tak jadi je,
nak pergi pejabat KWSP jauh plak,malas betul..huhu

e.l.i.s.s.m.i.e said...

hubby sampai sudah tak leh nak aktifkan sebab mykad dia tak leh baca kat situ.hangen dia :p

Penggemar Coklat said...

dah buat ni.. senior2x yg tolong ajar..hehehehe

Zura said...

mmg senang ada online nie..

akied said...

nk buat memg bleh tp tmpat kwsp jauh sgt..gan transport xda.. susah nk wat i-account nie.. klu dftr on9 leh x? ;)

Sharinginfoz said...

akied: setahu saya memang tak boleh, kena activate kat kiosk kwsp, tak semestinya kat kwsp sebab ada juga kiosk kat rhb

Anonymous said...

tq bro utk info yg berguna ni!