Pages

Monday, July 11, 2011

6 Bulan Balik Modal Invest Dalam Public Mutual @KWSP

Pada 19 Januari 2011, lebih kurang 6 bulan yang lepas saya telah invest dalam unit trust sebanyak RM10,000 menggunakan wang KWSP. 2 dana Public Mutual telah dibeli iaitu, RM5,000 setiap satu dalam Public Islamic Equity Fund (PIEF) dan Public Islamic Dividend Fund (PIDF). By the way, dua-dua dana adalah berlandaskan shariah.

BY the way, setelah hampir 6 bulan, dana RM10,000 telah pun "balik modal" dan nilai keseluruhan sekarang adalah RM10,042.07 iaitu peningkatan sebanyak RM42.07 ataupun 0.42%. Itulah salah satu kebaikan diversification (mempelbagaikan) pelaburan dengan meletakkan dalam 2 dana berbeza. Salah satu dana PIEF, turun 0.33% manakala PIDF, naik 1.17%.

Of course kalau yang bernasib baik letak 100% dalam PIDF ianya memberi keuntungan sebanyak 1.17% tapi kita tak tahu. Lagipun ianya baru 6 bulan, kita tak tahu apa yang berlaku nanti. Apa-apa pun, nanti saya akan kongsi lagi mengenai prestasi investment dalam unit trust @Public Mutual melalui pengeluaran KWSP. By the way, my target ialah kenaikan 10% setahun dalam masa 5 tahun.

11 comments:

pena rozie said...

Ingat nak masuk gak...

Myvitrd said...

Aku pon ada beli sikit dulu test2.. tapi belum balik modal bro.. ada rugi sikit.. hehehe

Anne said...

menarik :)

Zura said...

dulu mber opis ade jgak offer pasal public mutual nie..tp xberminat sgt bab2 nie..dh dpt pulangan tue bolehlah belanje..hehe..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

aku dulu keja dengan boz yang buat public mutual jugak, pastu dia join insurans pulak. so aku pun buat insuran pulak :p

My Little Diary said...

ooooo gitu ke....

Anonymous said...

unit trust investment medium to long term..skim KWSp amat sesuai digunakn utk investment unit trust...lgpon acc 1 kwsp bkn boleh dibw keluar pon selagi umur x capai 55thn(kecuali mati)...dr terperuk berkarat kat kwsp yg bg purata 5% je setahun..lbh baik transfer ke unit unit trust yg purata 15% setahun...
contoh :
-rm10k >>>20thn = rm46,610 (simpan dlm KWSP)

-rm10k >>>>20thn= rm163,665 (transfer ke unit unit trust)

mana lebih menguntungkan???

berminat hubungi ;
perunding unit amanah
017 481 6282(azrul)

khairi said...

Khairi-public mutual consultant bahagian port klang
017-2798689

Anonymous said...

Saya nizam dari melaka juga consultant..berminat boleh hubungi saya 0146288640

ummi said...

Gandakan wang simpanan anda sekarang dengan' UNIT TRUST ISLAMIC INVESTMENT'

Berminat hubungi Pn Ros 013-7136316 UTC di Johor Bahru Johor

Nik Hasle said...

Mcm mna sya nk join bos...