Pages

Friday, July 8, 2011

Jom Kita Tengok Apa Menu Rakyat 1Malaysia: Sarapan RM2 dan Makan Tengah Hari RM4

By now, rasanya ramai yang tahu dengan Menu Rakyat 1Malaysia tapi I am sure ramai yang tak tahu apakah jenis menu dan kat mana kita boleh makan Menu Rakyat 1Malaysia ni. So kalau nak tahu premis mana jom kita terjah kat Portal Pengguna Bijak @1Pengguna.com.

So setelah masuk portal 1Pengguna, cari ikon "klik di sini untuk mendapatkan kedai menu rakyat 1Malaysia". Ianya akan dibawa terus ke site dan negeri Kelantan menjadi default.

Semasa entri ini ditulis, terdapat 5 premis makanan di Kelantan. Jom kita tengok apakah menu sarapan pagi @maksimum RM2 dan makan tengah hari @maksimum RM4:
  • Sarapan
    • Roti canai + minuman pelbagai
    • Pulut pagi +minuman pelbagai
    • Nasi berlauk + teh O / teh / kopi / kopi O

  • Makan Tengah Hari
    • Nasi ayam + minuman pelbagai
    • Nasi putih + ayam gulai / goreng + minuman / sirap
    • Nasi putih + ikan goreng + sayur + minuman / sirap
By the way, nama premis dan alamat juga disertakan dalam portal. Kalau nak tengok premis kat negeri-negeri lain, boleh klik kat tab atas page 1pengguna.com @Menu 1Malaysia.

Jom kita tengok kat Kuala Lumpur pula:
  • Sarapan
    • Mee goreng / bihun / nasi goreng + teh O
    • Nasi lemak + teh O
    • Kuih lapis + teh O

  • Makan Tengah Hari
    • Nasi putih + ayam goreng + air kosong [air kosong aja?]
    • Nasi putih + telur dadar + tempe + sayur [ tak ada air ke?]
    • Nasi + 1 lauk + 1 sayur + teh O @ air suam

Untuk yang berada di Selangor pula:
  • Sarapan
    • Mee hun + 1 biji kuih + teh O
    • 2 biji kuih + teh O
    • Roti bakar + teh tarik / teh O ais

  • Makan Tengah Hari
    • Nasi putih + ikan masak berlada (kecil) + sayur + air sirap
    • Nasi putih + ayam masak kicap / sambal + air (selain milo, nescafe& air buah)
So kalau nak tahu lebih lanjut jom kita tengok menu rakyat 1Malaysia. So semua dah tahu menu 1Malaysia, apa pandangan semua?

By the way, bosan-bosan jom kita coffeemate!

17 comments:

amirah said...

lahai menu dia..mesti ler bleh jual murah..

Anonymous said...

aku sarapan selalunya RM2-00-RM3.00 (roti canai+teh+telur 1/2masak optional), kalao melantak meesupp, akan jadi RM5.00

For lunch, selalunya pegi dalam RM5.00-RM6.00.

Zaidi Toha said...

not bad.
keep it up

velasrizal said...

baru kuar ari ni..semlm xde lagi kt website ni

KiD said...

sama aje harga yang kat kedai biasa... hehehe
Fabulous Friday #3 | ShaKiddo

nur said...

Wah.. Siap ada menu khas tu..

Zura said...

erm...okeylah...dh macam RMT kat sekolah je...

Lin Azlina said...

menu 1 malaysia...kalo kean bayar lebih guane erk...

Nur Misnan said...

Harga not bad.. tapi kerajaan
pun kenalah kekalkan harga..
jgn lepas nih nak raya jer
harga naik.. memang TAK ler
harga 2 hinggit tuh....

faiz said...

mcm harge standard je ikut menu yg dibagi..

Solehah said...

hope banyak lagi kedai makan ambik konsep ni..

Hans said...

wah
nilai harga sama macam tempat den makan masa study
murah2
:-)

Racun Serangga Terbaru - Hansect

Adziim said...

Kena study menu ni..pening jugak.

cikmima said...

jimat jimat.....bleh diet skali..haha

http://rosmimarazak.blogspot.com/2011/07/support-fantastic-moment-studio-new.html

Wan85 said...

http://wanwidget.com/
serius aku x tau ader menu satu malaysia nih, best best

hazman aka species1980 said...

Kalau semua kedai dan gerai makanan buat harga tu okey kot rasanya....Kalau kat KL brapa je nak amik bahagian.....huhuhu

Maya said...

kat Nusantara Restaurant & Catering, Taman Batu Muda, Batu Caves pun boleh makan tengah hari dengan menu mengancam...Nasi Banjir Nusantara dengan harga RM2 sahaja...mmg jimat..fb:nusantara restaurant & catering