Pages

Wednesday, March 2, 2011

Harga Emas Tertinggi Dalam Sejarah

credit: BBC

Mengikut article dalam BBC, harga emas di pasaran dunia melonjak naik tertinggi dalam sejarah setelah peningkatan sebanyak USD14 ke USD1,434.50 satu auns semalam. Kenaikan tersebut didorong oleh ketidakstabilan politik di Libya dan juga di negara-negara Teluk serta kebimbangan mengenai inflasi akibat kenaikan harga minyak dunia yang memberi kesan negatif kepada ekonomi dunia.

Jika keadaan ini berterusan, adakah harga emas mampu mencecah lebih USD1,700 satu auns seperti dijangkakan oleh sesetengah pihak?

By the way, kalau convert USD1,434.50 satu auns ianya lebih kurang RM141 per gram tetapi emas yang dijual di kedai emas ataupun di bank berbeza memandangkan perbezaan kualiti i.e. emas 999, 916 dan sebagainya.

Sebagai contoh, harga emas KFH hari ini, Rabu (2 Mac 2011), harga belian ialah RM137.52 per gram manakala harga jualan ialah RM145.66 satu gram.

16 comments:

Cikgu Den said...

1 gram???

Marah Kontraktor

pilotHans said...

:wave: kuar ke kedai email , nak abiskan sume saving aku.....LOL...

Encik Peluang said...

harga melambung naik...

Guest Blogging

En Dlie said...

Betul! Emas makin mahal sekarang kalau nak compare 10 tahun lepas!

Alimaz-Kembara Terasing said...

mahal giler...nasib haku tak kemaruk emas...

relevan said...

beruntung siapa yang buat pelaburan emas ni..

eT said...

sampai skang xpaham konsep melabur emas nih...waaaa...

akuanakpahang said...

Moralnya utk akak2 dan makcik2 masa ini bukan masa kalau nak beli barang kemas tunggu regenya turun sikit baru beli :)

faiz said...

mmg tu la fundamental harga emas...minyak nai..inflasi naik..emas pon naik..

noorafzan said...

huuu..
mahalnya.

BLOG KISAH2 KELAKAR said...

EMAS PELABURAN TERBAEK!!!!

Lagenda said...

still x balik modal lg nih..tunggu naik lg tinggi2

Matjoe said...

sonok beli emas, mmg kalau ada duit mai beli. uob macam lg rendah spread

azzey said...

Tinggi gak harga nya.

ardinihumaira said...

wow! kayoo :D

Noriz said...

mmg spread UOB paling rendah...tapi sayang dia tak patuh syariah... klu harga tinggi ni leh arr beli sket2 bentuk fizikal...