Pages

Saturday, March 12, 2011

Gambar dan video di Youtube Gempa Bumi @Tsunami Melanda Jepun: 11 Mac 2011

Gempa bumi yang teruk berskala 8.9 telah melanda Jepun dan mengakibatkan Tsunami. Sehingga pukul 6.30 petang waktu Malaysia, mengikut businessandleadership, 26 orang terkorban. Gempa bumi tersebut melanda pada pukul 2.46 petang (waktu Jepun) or 1.46 petang (waktu Malaysia) hari ini, 11 Mac 2011.

Mengikut mirror, gempa bumi ini adalah yang paling teruk di Jepun dalam sejarah 140 tahun dan ianya 8,000 kali ganda yang melanda Christchurch, New Zealand bulan lepas. Sebelum ini, yang paling dasyat berlaku pada tahun 1923 di Canto (berskala 8.3 yang membunuh 143,000 orang) dan pada tahun 1996 di Kobe (berskala 7.2 yang membunuh 6,400 orang)

Video @youtube on gempa bumi : tsunami (credit: CNN)
Video @youtube on tsunami: kebakaran di petrochemical plant (credit: bladdan)
Video @youtube on whirlpool (pusaran air): tsunami @gempa bumi (credit: electrowavez6969)
Video @youtube on letupan di nuclear plant (credit: willkommen2011)

Pesanan from google:

"Tsunami Alert for New Zealand, teh Philippines, Indonesia, Papua New Guinew, Hawaii, and others. Waves expected over the next few hours, caused by 8.9 eartquake in Japan."

Berikut adalah antara gambar yang menunjukkan gempa bumi @tsunami.

credit: bbc

19 comments:

eelobor said...

sampai di malaysia tak?

faiz said...

mcm2 berlaku akhir2 ni..

Hanieqha said...

haih.. macam2 pk dah ni..

What To Wear : Hijab Muslim Style"

Ailyl Rozanna said...

ya, allah. Dunia dah nak semakin hampir ke penghujungnya..

zati embong said...

ada kawan blogger kat sendai jugak.baru je baca post dia pasal gmpa bumi sebelum ni.huhu

relevan said...

InsyaAllah minta dijauhkan..

*∽ IZAN ∽* said...

harap2 tak sampai mesia.. esok reunion kat kuantan nih

angah26 said...

bwak2 betobat....

ardinihumaira said...

semoga Malaysia terhindar daripada bencana ini, amin..

Nur Liyana said...

takut la...huhuhu
macam2 dh berlaku sekarang ni....
gempa bumi la...peperangan...n macam 2 la..

huhuhu

jemput ke blog yana!!!

Dawa said...

so far takde lagi berita melarat ke tmpt lain selain hawaii.

zuar said...

jom tengok video kat sini
http://www.zuarxpdc.com/2011/03/videokejadian-tsunami-di-jepun-11-march.html

Zura said...

kena tgk video nie...

KiD said...

moga kita sentiasa dilindungiNya...
Pertama Kali ke Office Nuffnang!! | Tiket Hore Hor...

ecah said...

sedih bangat..mari lihat video tsunami yang mendisasterkan ini dr indon :

Video Japan Tsunami Earthquake 11 March 2011 | 8.9 Magnitude Earthquake

tengku ashran said...

hye,jom follow blog Ash
jenguk & komen2 yer.
^_^

sazwan_iz@yahoo.com said...

ya allah ya tuhan ku .. ni lh tanda kiamat nk dkt ..

Shidi Shah said...

bila tuhan nak bagi balasan

ecah said...

cuba tengok dr satellite view lak..

Pandangan dari Satelit Sebelum dan Selepas Tsunami di Jepun