Pages

Friday, March 25, 2011

Gambar dan Youtube Gempa Bumi di Myanmar @Burma Mengorbankan Lebih 60 Orang: Mac 2011


credit: cfnews13

Semasa entry ini ditulis, seramai 65 telah terkorban akibat gempa bumi yang melanda Myanmar @Burma berhampiran sempadan China, Thailand dan Laos. Gempa bumi ini berskala 6.8. Kejadian itu berlaku pada malam semalam (Khamis). Disebabkan oleh gempa bumi ini, seorang terbunuh akibat bumbung runtuh di Chiang Rai, Thailand. Di samping itu, lebih 240 bangunan telah runtuh akibat gegaran gempa bumi di Myanmar.

Setakat ini tiada threat on tsunami akibat gempa bumi di Myanmar. Sedikit berita @video on earthquake di youtube. Lihat juga youtube @jalan raya retak: rekah.

Risau gak sekarang ni since banyak malapetaka berlaku lately. Semoga Malaysia dijauhkan daripada segala jenis malapetaka alam dan kita dapat ambil iktibar, pengajaran dah tauladan daripada apa yang berlaku di sekeliling kita.

Antara gambar gempa bumi di Myanmar:

credit: yahoo.sg

credit: thewesternstar

13 comments:

Myvitrd said...

baru2 ni banyak sangat kes gempa bro.. bumi dah semakin tua.. tapi isinya tak insaf2 juga.. moga dijaukan dimalaysia

Zura said...

ish..lepas jepun myanmar plak

sahromnasrudin said...

satu lg peringatan dr Pencipta kita

toyolkiut said...

x jauh dr tanahair kita ni..
risau jg..

eelobor said...

ada gak tengok berita jam 7am tadi tapi tak sempat nak update apa2, kira baca kat sini jer lah

ArMie said...

issshhh... gempa ni semakin hampir ngan m'sia lahhh.

yangbaik said...

lepas 1, 1 gempa.... mudah2an tidak berlaku di 1 Malaysia...

relevan said...

Dekat dengan Malaysia dah tu..

velasrizal said...

alamak dh dkt dgn mesia

Earth Hour 26 Mac 2011 8.30 PM

faiz said...

satu lagi petunjuk dari Allah supaya manusia sedar..

Razis said...

semakin dekat dengan M'sia. Agak2 ade kemungkinan M'sia akan kena pulak tak lepas nie?

Kalamhati said...

wake up call dr Allah sekali lg..huhu
takutnya

ardinihumaira said...

semoga kita ambil iktibar... malang tak berbau bak kata peribahasa melayu... Allhuakbar