Pages

Thursday, March 31, 2011

Apa Itu Bounce Rate?

Data ni diperoleh daripada website histats (yang ni kena register) bagi tempoh setahun yang lepas mengikut bulan. Apa yang saya nak share kat sini ialah mengenai %bounce / bounce rate. Ianya kat column sebelah kanan sekali.

Kalau tengok rate tersebut, ianya antara 37% dan 58%. Maknanya % tersebut bila masuk dalam blog sharinginfoz hanya membaca satu entry aja tanpa membaca entry yang lain. Lagi rendah bounce rate lagi bagus sesuatu website @blog tersebut. Tetapi tak tahulah berapa peratus yang dikira bagus.

Lagi satu, lagi tinggi bounce rate ianya bermakna website tersebut tidak berkaitan dan tidak mendatangkan minat kepada pelawat. Pelawat dikira bounce @melantun apabila:
  • Click link yang membawa kepada website lain (i.e. link kat bloglist)
  • Menutup tab atau open window
  • Taip URL baru
  • Click "back button" dan meninggalkan website
Maybe salah satu daripada cara untuk merendahkan bounce rate ialah dengan membuat link yang menuju kepada entri lain dalam blog kita. So bounce rate ini akan mempengaruhi keupayaan sesuatu blog untuk menarik minat syarikat mengiklankan barangan atau perkhidmatan mereka dalam blog kita.

Sorry saya tak begitu expert mengenai bounce rate, maybe kawan-kawan boleh tambah lagi dan beri pandangan.

14 comments:

sahromnasrudin said...

MAAF..SY LAGI TAK TAHU HEHEHEHHE...

ardinihumaira said...

akan cuba praktikkan :)

GreenLava said...

Bounce rate tinggi tak semestinya menunjukkan entry kita tak berkaitan, lebih-lebih lagi kalau blog.
Saya ada terangkan pasal ni secara panjang lebar kat blog DenaiHati.

faiz said...

tak tau sgt..tapi ade baca kat blog lain lebih kurang camtula..

Alimaz-Kembara Terasing said...

hahahah atak paham langsung....

iza said...

As salam..
Sekadar perkongsian dr pembacaan.
Kalau Bounce Rate tinggi bermaksud pelawat tu hanya bc 1 n3 dlm blog kita dan terus pergi. Kalau n3 yg dicari tu menepati apa yg dia nak, mesti la dia tutup lepas bc. Hmm, kdg2 tak leh percaya jgk dgn benda ni melainkan blog domain.

Nur Fannun said...

bounce rate mmg kena elak..klu boleh mesti bounce rate mesti rendah..tak sempat nak wt entry topik ni..

eelobor said...

bertambah pening bila kawan membacanya....

amirah said...

ooo..mula2 baca sekali x paham..pastu baru paham

arekymz mukmeen said...

sy nak tgk2 pon jarang2.
ni nak arif pasal bounce2 ni?
hehehe.
mmg jauh panggang dari api la.
:P

KiD said...

baru nak fahamkan bounce ni.. tq for info.. :)
Susu Terbaik untuk Anak |

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said...

First time dengarr!!
thanks for da info!!

salam singgah dr mummy weiyda!!
nice entry!!
keep it up blogging ya!

new netry : http://mummylovepink-lovely.blogspot.com/2011/03/kisah-cinta-sejatii-ko-ada-cinta-sejati.html

nairaariaa said...

oowhh..cmtu ke...tp tak paham sgt lg la..hee~

Ikhwan said...

Rasanya bawah 50% dah kira mantap.