Pages

Tuesday, May 10, 2011

Perbezaan Dinar Emas Kelantan dan Dinar Emas Perak

Hari ini nak cerita mengenai perbezaan mengenai dinar emas yang dikeluarkan oleh Kelantan dan juga dinar emas yang dikeluarkan oleh Perak. By the way, dinar merujuk kepada matawang emas manakala dirham ialah matawang perak.

Yang ini adalah dinar Kelantan yang dikeluarkan pada bulan Ogos 2010.

Yang ini pula dinar Perak yang dilancarkan pada bulan Februari tahun ini, 2011. Jom kita tengok sedikit sebanyak persamaan dan perbezaan dinar Kelantan dan dinar Perak. By the way, saya dapat info ni daripada suratkhabar The Edge, article yang ditulis oleh Dr Ahamed Kameel Mydin Meera, Ketua Jabatan Kewangan, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIA) bertajuk "Evolution of the local dinars":


  • Kedua-dua dinar Kelantan dan Perak mempunyai berat yang sama iaitu 4.25 gram untuk satu dinar

  • Dinar Perak mempunyai ketulenan yang lebih tinggi iaitu 99.9% (24 karat) manakala Kelantan pula 91.7% (22 karat). Cara nak kira ialah untuk Kelantan ialah 22/24 iaitu 91.7%. Ini bermakna 8.3% daripada logam-logam lain seperti tembaga ataupun perak atau campuran. Kalau untuk digunakan campuran lebih baik kerana ianya lebih tahan. Kalau tak silap dianggarkan yang 91.7% boleh tahan lebih kurang 15 tahun berbanding 99.9% hanya tiga tahun kalau ianya sering bertukar tangan

    By the way, dinar Perak lebih mahal daripada dinar Kelantan disebabkan 99.9% vs 91.7%

  • Penggunaan untuk jual-beli seperti yang dinyatakan oleh Kerajaan Kelantan tidak dibenarkan oleh undang-undang seperti yang dijelaskan oleh Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr Awang Adek Hussein. Negeri Perak pula menyatakan ianya untuk tujuan pelaburan dan sebagai lindung nilai (hedging) daripada inflasi dan juga untuk tujuan pemberian hadiah sama ada semasa perkahwinan sebagai hantaran, kelahiran, pekerja cemerlang dan juga mahar perkahwinan

  • Kedua-dua dinar mempunyai lambang negeri masing-masing dan mempunyai kalimah shahadah. Kelantan mempunyai ayat Al-Quran ayat 23:52 surah Al-Mu'minun yang penuh manakala Perak pula ayatnya tidak penuh. Timbul tanda tanya penggunaan ayat Al-Quran kerana kemungkinan syiling ini akan dibawa masuk ke dalam tempat-tempat yang tidak suci i.e. tandas

  • Pengilang wang syiling bagi Kelantan ialah dari Dubai manakala Perak pula diberi kepada syarikat tempatan

18 comments:

zailamohamad said...

good info, saya pun perasan iklan dinar emas ni masa balik bercuti di kampung (Klate) tahun lepas, teringin juga nak beli tapi tak tahu macamana

faiz said...

menarik tgk dinar2 emas ni...rase nk beli je..

iza said...

Assalam..
Teringin jgk...

Solehah said...

dinar kelantan nampak lagi bagus kalau dibandingkan secara keseluruhan.tq info ni.

eelobor said...

menarik, antara entri bro yang kawan paling suka sangat2. terima kasih berkongsi.

p/s: jangan lupa depan tv malam nie

D_08 said...

alamak.....Oghang Perak pun ghamei tak tau ni......malunye..

sahromnasrudin said...

bile plak negeri Selangor nak kuarkan dinar sendiri erk...

toyolkiut said...

payah jg bila nk bjual beli dngn dinar kelantan ni sbb hrga pasarn ia naik turun..
sbb tu lg ramai yg guna tunai sj..

Sharinginfoz said...

dear all: i am glad that you all like this entry

Fikri Rais said...

melaburlah dengan bijak :)

Puduraya Bocor

diana said...

kan bagus kalau semua urusan jual beli menggunakan dinar..
heheheh

Anonymous said...

Kalau ade sesiapa berminat untuk memiliki Dinar & Dirham Negeri Kelantan dan Negeri Perak..
Sila SMS/Call saya 012-9393633 (MOHD)..Area Putrajaya/Kota Bharu...

mesin rumput lama said...

Mohd,

saya nak beli Dirham Perak, nak buat simpanan

kejor yob kejor

saya kat Putrajaya
an9949@gmail.com

Anonymous said...

lambang negeri perak la.. bkn kedah..

Anonymous said...

pudinar_pudirham

salam. stok dinardirham memang sukar utk diperolehi krn terlalu banyak tempahan. Sesiapa berminat boleh hubungi agen2 wakala di seluruh Malaysia. Anda juga boleh tempah melalui ambo.
"Bersama Mendaulatkan Matawang Islam"

0199333723.

Sharinginfoz said...

anon: sorry memang tersilap, lambang negeri perak bukannya kedah

Anonymous said...

assalam,
tq di atas info itu. byk yg kita tau ttg dinar. sy pun semenjak ini memang bminat utk menceburi bidang emas such as dinar. tp setelah di kaji selama beberapa bulan ini, saya mendapati beberapa penilaian yg saya buat :
1. utk pelaburan, bg pendapat sy sekiranya anda bminat, sebaik2nya anda dapatkan emas 2nd hand berbanding dinar. ini krn dinar kita beli harga emas baru, so bila nk jual, spread tinggi...

sy akan susulkan permasalahan lain pula nti...

Anonymous said...

[img]http://bestbeautywomen.ru/images/pages/fill/h600/1184c0ac8884e0aab740b4a990d6fdd7.jpg[/img]

[b]Добро пожаловать в интернет-магазин Бьютекс, магазин профессиональной косметики для Вас. [/b]

Здесь Вы сможете познакомиться с философией нашего магазина и с теми усилиями, которые мы предпринимаем, чтобы представить Вам лучшие достижения современной косметологической индустрии.
Создавая интернет-магазин Бьютекс, мы преследовали цель отобрать действительно эффективную профессиональную косметику от брендов, которые лучшим образом зарекомендовали себя на международном рынке. Мы очень тщательно подошли к выбору марки и товаров для нашего магазина. Мы хотим, чтобы после первой покупки , наш покупатель смог убедиться в эффективности продукции и возвращался к нам снова и снова. Мы стремимся, чтобы наш покупатель был доволен нами, нашими товарами и нашим обслуживанием. Мы не гонимся за тысячей покупателей в надежде продать им хоть что-нибудь, «лишь бы купили». Мы ставим перед собой цель – подобрать для клиента именно ту косметику, которая необходима ему. И поверьте нам, это работает!
В результате тщательного анализа мы отобрали несколько брендов элитной профессиональной косметики самого высшего уровня. Сейчас мы представляем Вашему вниманию испанский бренд Natura Bisse (низкомолекулярная протеиновая косметика) и американский бренд Z.Bigatti , который буквально за несколько лет завоевал рынок элитной профессиональной косметики, поразив всех своей эффективностью и уникальным действием , косметику Ischia с острова Искья (Италия), созданную на основе уникальных термальных вод, Menard - одного из лидеров японской индустрии элитной профессиональной косметики и другие бренды, имеющие безупречную репутацию на рынке профессиональной косметики.

Мы постоянно изучаем и анализируем имеющиеся на рынке средства профессиональной косметики по уходу за кожей, консультируемся с косметологами и дерматологами в ведущих салонах красоты и косметологических клиниках, и очень тщательно отбираем только те бренды, которые предлагают самые эффективные и действенные средства по уходу за кожей. Именно поэтому в нашем интернет-бутике представлено всего несколько брендов самой эффективной профессиональной косметики.


[url=http://www.beautex.ru/component/virtuemart/?page=shop.ask&flypage=flypage.tpl&product_id=8451&category_id=1212]продукты для волос с макадамией отзывы[/url]

[url=http://www.beautex.ru/component/virtuemart/?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=4358&category_id=767]marocmaroc купить[/url]

[url=http://www.beautex.ru/component/virtuemart/?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=8401&category_id=1210]гелевые маски цена[/url]

[url=http://www.beautex.ru/references/429-ref281111.html]отзывы declare[/url]