Pages

Tuesday, May 3, 2011

Kira Guna Kalkulator vs Congak?

Sebut aja pengiraan kita akan terus ingat pada kalkulator. Yalah ianya boleh digunakan untuk campur, tolak, darab, bahagi dan macam-macam lagi. Kalau dulu ramai yang suka gunakan pengiraan mengunakan minda @dalam kepala tetapi sekarang kita lebih selesa untuk menggunakan kalkulator walaupun pengiraan itu senang kan?

Sebagai contoh cuba kira 28 X 6 berapa jumlahnya? Ataupun RM13.50 +RM9.70 ataupun 15% diskaun bagi harga RM15.00. Pening juga kan? Kalau ambil kalkulator mesti senang kan? Bila zaman berubah otak kita semakin malas nak fikir. Yalah teknologi ada gunalah sebaik yang mungkin. Apa kata anda?

12 comments:

amirah said...

kalau yg basic2 baiklah congak2...biasakan dgn matematik

faiz said...

kalo berniaga kepakaran congak ni mesti ade..tapi kalo basic tu bleyla congak

relevan said...

Kalu yang tersangat lemah matematik.. elok guna kakulator..

Ieda Al-Habsyi said...

dulu kalo kecik2 suka lumba congak, sape betoi kira dia lah yg paling best kembang idung tapi dah tua2 ni pakai kalkulator ajer, ehehhe :)

alimaz kembara terasing said...

teknologi makin canggih.... maka otak makin malas berfikir......

J.M.R said...

kihkih..

kalo nak kena kira gov tax & service tax, mesti susah guna congak kan...

akuanakpahang said...

Kecanggihan yang membawa kemalasan berfikir :(

Fina Fento said...

Sekarang guna kalkulator je :P

Kejadian biadap di stesen minyak

toyolkiut said...

sejak main mesin kira ni, kdang2 benda senang pun dh terkial2 mncongak nya..
otak TK jd lembab le..
adoi la..

hazman aka species1980 said...

hurmm.... kalau ade bisnes sendiri.... kedai makan @ pakaian @ barangan ke...memang perlu train congak2x nie.... tak pun kalau main congkak kalau pandai congak memang beri kelebihan

Ayie said...

hahaha.. congak hanya untuk mereka berotak komputer.. untuk teman, mencongak bukan pilihan.. hahaha

azzey said...

dulu masa kat sekolah rendah cikgu selalu buat test congak ni. sape tak dpt jawab kene berdiri atas kerusi...hu3...