Pages

Monday, May 9, 2011

Mahal Ke Kos Baiki Power Supply RM250?

credit: (slashgear - sekadar hiasan)

Minggu lepas ada problem ngan desktop, bila tekan butang on kat cpu tu tak ada apa-apa response, biasanya butang tu akan mengeluarkan cahaya biru. Pas tu of course screen monitor pun tak keluar apa-apa. Tapi kat belakang cpu tu ada warna hijau so, tak ada masalah le ngan power cable (alah yang colour hitam tu).

Call HP khidmat pelanggan diaorang cakap ada masalah ngan power cable tapi warranty dah tamat dan syorkan baiki le kat mana-mana tak perlu hantar kat HP. So hantarlah kat satu tempat ni then dia call cakap memang ada masalah ngan power supply then kos baiki campur ngan power supply itself semuanya RM250 so OK lah.

Nanti bila dah dapat CPU tu nak tanya dia sebab apa jadi macam tu. I mean tips-tips penjagaan power supply or memang dah sampai masanya. So kepada pembaca yang arif, komen sikit mengenai power supply dan kos untuk repair ni.

15 comments:

faiz said...

mhl bto bro...baik baiki sendiri sebab power supply biasa kita boleh dpt 40 hinggit je...nk tukar power supply senang je..

ejaMaria said...

tak bole komen... sbb... pun tak tau ape... :(

eelobor said...

huhuhu....x de pengalaman lagi nih. nasib baik bro berkongsi.

p/s: betul ker perlawanan malam nie di tunda ke malam esok untuk games TRW? katanya ada live kan?

Miecyber said...

Boleh tahan mahal jugak harga tu.
Mungkin di sebabkan PC tu branded maka charge nya jadi mahal.


Saya biasa repair PC klon jer.Kos repairnya lebih rendah dari repair PC HP tu..


Burung Walit

THE LEKAT LEKIT STORY said...

agak mahal sebab power supply tu harga tak sampai seratus. Nak tukar pun bukan susah. sy pernah buat sendiri je kat pc saya. kos upah takkan la sampai seratus lebih.. huhuhu.. try search cara pasang power supply sebab memang tak susah. beli & pasang sendiri jer

velasrizal said...

selaunya nye bila de mslh dgn power supply aku beli baru je.. beli yg biasa2 nye pun dh cukup (kalau tak ada game berat2 dlm comp).. dulu beli rm50 kt loyat..mybe sekarang dh naik 60 @ 70

Sharinginfoz said...

dear all: thanks for your sharing, maybe lain kali sebelum buat apa-apa kena tanya dulu

eelobor: betul kelantan main malam esok so kemungkinan besar selangor dan terengganu pintas kelantan le tonight

Nik Zulkhairi said...

kawe x leh nak share xperience pasal power cable sbb x penah pakai pc, dari dulu lg pakai laptop :)

male ni s'gor & t'ganu kaloh, so kelate still maintain atas. GKG.

lagenda said...

Ops..mak menumpang kasih je menambah ilmu!

As kwn2 tahu ler..mak ni kalo bab2 IT dan kewangan ( nombo2 ) mmg kelaut lah nmpknya!

sahromnasrudin said...

tak tahu sebab tak pernah tahu pun heheheee

Zura said...

sy punye cpu..on button pastu xkuar pape pun kat screen..rupenye cpu berhabuk...lah nie nk on baru okey...

J.M.R said...

power supply shj, supposed to be tak semahal tu bro..kalo leh tukr sndr, better buat sndr..

saza said...

tatau la pulak harga pasaran sbb xde experience lagi cmtu..ermm

Matjoe said...

mahal der rm250. rasanya casing jer pun baru rm100

Anonymous said...

nak tanye la...kalau repair CPU, upgrade RAM dan install antivirus agak2 brape kos eh? tlg jwb, dok berkira2 nk bg kwn tu bpe sbb dia xmntk upah...huhuh