Pages

Wednesday, April 4, 2012

Tips Mudah Lulus Pinjaman

Rasanya ramai yang mengalami masalah pinjaman yang tidak diluluskan. Tapi adakah kita tahu apa yang perlu dilakukan bagi membolehkan pinjaman kita diluluskan?

Kini anda tak perlu risau lagi dengan ebook yang dihasilkan oleh abangensem bertajuk "Tips Mudah Lulus Pinjaman". Murah aja ebook ini @RM25. By the way, abangensem mempunyai 14 buah rumah. Memang cukup banyak, actually nak dapat satu pun susah kan?

Dalam ebook ini terdapat 11 tips yang sangat praktikal. Kat sini saya akan berkongsi 2 daripadanya.
  •  Jangan tinggalkan baki minima di dalam akaun anda
    • Bagi yang "makan gaji", akhir bulan adalah tarikh yang ditunggu-tunggu. Maklumlah kan hari tersebut akaun bank kita ada kemasukan wang
    • Tapi yang tak sedapnya, banyak jumlah yang akan keluar beberapa hari selepas itu
    • So balance yang ada dalam akaun selepas itu hanyalah sedikit
    • So kalau kita jadi pegawai yang proses permohonan loan tersebut, agak-agak pemohon yang mempunyai baki sedikit or banyak akan diberi pertimbangan yang positif?
    • Walaupun perkara ini bukannya menjadi ukuran kemampuan TETAPI ianya akan menunjukkan tahap kita mengurus wang
    • Apa yang boleh kita buat ialah cuba tangguhkan dahulu "wang keluar" sehingga minggu pertama bulan seterusnya
  • Jangan maksimumkan penggunaan kad kredit
    • Kad kredit memberi pemarkahan "scoring" yang tinggi di dalam pengiraan debt service ratio (pengukur keupayaan peminjam untuk membayar balik pinjaman)
    • Tips ini adalah bagi mereka yang hanya membayar minima baki loan, i.e. 5%. Kalau anda yang jenis bayar semua sekali pinjaman kad kredit tak kisah le
    • So apa yang anda perlu lakukan? Jangan maksimumkan had tetapi hanya guna 50% daripada limit yang dibenarkan
    • Ataupun, baki pinjaman kad kredit tu dipindakan kepada pinjaman tetap / peribadi
    • INGAT, kalau dah buat perkara di atas, jangan pula tambah pinjaman ya dengan sesuka hati swipe kad kredit pula
So apa lagi jom kita dapatkan ebook bagi memudahkan kita mendapat pinjaman untuk beli rumah.


 
 
Satu lagi, bagi yang beragama Islam, make sure apabila ambil loan ianya yang berlandaskan syariah ya.

5 comments:

Hani Syahani said...

haah, bukan senang nak luluskan pinjaman prmahan skrg,tawakal jelah...tapi tips ni sgt bgus, tersedar, jgn boros..hehe

mama maman aka yana said...

Bagus info nih.. tq..:)

rasp said...

mmg skarang susah nak lulus loan...
it sure helps bila statement kewangan kita 'cantik' kan....
thanx for the info....

Citra NaniZam said...

itulah... terima kasih tuk tips ni ye

Myvitrd said...

Wah bagus tips ni... 2 tips dh memadai bagi aku