Pages

Saturday, April 14, 2012

Pernah Tak Guna Ubat Protopic?

Pernah tak guna ubat Protopic? Ianya untuk kulit yang kering dan tidak sekata. Sebelum ni Afiqah ada guna ubat Protopic ni. Doktor kulit yang syorkan. Tapi setelah lama tak guna especially bila keluar rumah, kulit Afiqah kembali kering. Ianya terutamanya apabila terkena pancaran matahari.

So pi le survey kat farmasi dan jumpa le kat Carrefour. Not bad juga harganya, RM138.70 tapi ada le diskaun 5%.
Yang beli tu adalah bersaiz 10g, 0.1%. So far ubat ni OK, sesuai dengan Afiqah. Tapi make sure ya, kalau nak beli or guna ubat ni, minta nasihat doktor dulu ya. Jangan main belasah aja.

Satu lagi hari tu doktor ada bagi mandian yang berwarna hijau. Pi tanya gak kat farmasi diaorang bagi yang warna coklat tapi baunya sama. Bila guna tak berapa sesuai. Maybe kena pi tanya kembali skin specialist.

By the way Protopic ni adalah buatan Jepun. Maybe kepada kawan-kawan yang pernah guna Protopic untuk melegakan kulit, boleh kongsi-kongsi ya. Thanks.

4 comments:

vidalsisah said...

Aiisehhhmen... mahalnya, tp kalu ianye berkesan tentu berbaloi kan.

Mak Lagenda said...

Kulit afiqah ni alergic kor kering or sentiasa sensitif nik??

black_mel said...

wah..harga dia bole tahan...tp kalau guna berkesan at least x la terasa sgt..

Sharinginfoz said...

vidalsisah dan black_mel: boleh tahan harganya, so far ok gak ubat ni

mak lagenda: memang kering, pasal alergic tu tak berapa sure tapi Afiqah kena eczema