Pages

Thursday, April 12, 2012

Boleh Check Baki Akaun Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN) di Internet

Sekarang ni senang kan, bila kita menabung dalam Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN), pas tu kita boleh semak baki dalam akaun tersebut. Senang aja, just masuk website SSPN @E-SSPN.

 Lepas tu masukkan nombor akaun, ianya mempunyai 15 digit, dua digit pertama ialah menandakan anak yang ke berapa, macam saya punya 01, ialah anak pertama. Lepas tu 12 digit seterusnya adalah nombor kad pengenalan mak or bapa. Last digit, entahlah, nombor rawak yang diberikan oleh komputer.

Lepas tu tekanlah butang "hantar", maka terteralah penyata akaun SSPN. Senang kan?

6 comments:

Citra NaniZam said...

terima ksh tuk info ni.. sy selalu gak simpan sspn tuk anak2 tp ada mslh nk cek berapa dah tersimpan biasanya dpt penyata hujung tahun tp ni dah xde cuba nak cek kat bank x boleh pula pas ni nak cek lah

Jobless Girl said...

Dengan era internet kita semakin maju and cepat. Simpaana SSPN dapat di kecualikan income tax kan?

mamaNoriz said...

bagus ni...

tpi sya lum uat SSPN utk anak lagi sbb skang simpan kat ASD, tabung haji dan insuran... so lama2 sket baru transfer ke sspn klu perlukan Ptptn nanti...

Anonymous said...

mcm mana nak tau n akaun ya..kad saya hilang la..xtau cmna nak dpkan no akaun kalau au emailkn sy drahcir_199316@yahoo.com.my tq

Sharinginfoz said...

anon: kena call sspn tanya dia or tengok balik borang permohonan pembukaan akaun

fish said...

Yes